Tillbaka

Våra bästa safariresor till Tanzania, Sydafrika och Botswana


Många drömmer om att åka till Afrika för att uppleva det fantastiska djurlivet, de enorma nationalparkerna med bevarad vildmark och fantastiska safariupplevelser. Vi har ett stort utbud av safariresor, till ett flertal länder i Afrika, exempelvis Tanzania, Sydafrika, Kenya, Namibia och Botswana. En safariresa till Afrika är ett äventyr för barn och vuxna, gammal och ung. I detta blogginlägg ska vi hjälpa er att reda ut lite skillnaderna mellan de olika länderna i Afrika som vi arrangerar safariresor till och vad ni kan räkna med att uppleva på er safari.

En safariresa innehåller naturligtvis klassisk afrikansk safari i jeep men ni kan även göra safariaktiviteter till fots, i båt och på hästryggen.

En stor del av upplevelsen på er safariresa i Afrika är boendet. Många av nationalparkerna i Afrikas safaridestinationer har fantastiska boenden i spektakulära lägen. Det klassiska boendet är i safaritält, tented camps. Dessa tält är inte camping med sovsäck och liggunderlag utan stora tält med säng, toalett, dusch, full ståhöjd och alla bekvämligheter som ni har i ett hotellrum. Men, väggarna består bara av tältduk och ni hör den vilda naturen omkring er.

Tanzania – safari på ändlösa vidder med spektakulärt djurliv

Tanzania är en destination som inte bör missas för älskare av vilda djur och utomhusupplevelser. Denna afrikanska pärla rymmer några av världens mest magnifika nationalparker som Serengeti, Ngorongorokratern, Nyerere National Park och Lake Manyara. Djurlivet i dessa nationalparker är oöverträffat med mängder av stora djur som exempelvis lejon, leopard, gepard, hyena, elefant, buffel, giraff, flodhäst, noshörning och många fler. Serengeti är också hem till den världsberömda migrationen. Två miljoner gnuer och zebror vandrar medsols i ständig jakt på grönare gräs.

En safari i Tanzania kan genomföras på flera olika sätt. Med en privat jeep och en privat guide kan ni besöka ett flertal parker. På en safari på 5–6 dagar kan ni besöka Tarangire, Lake Manyara, Ngorongorokratern och Serengeti, alla eller några av dem. Ni kan också välja att flyga direkt till Serengeti och göra safariturer med öppna jeepar i er safarilodge omgivningen.

Tanzania är en bra destination för naturälskaren som är van vid naturupplevelser och kanske gjort flera safariresor förut. Ni kan besöka vilda platser som Lake Natron med tiotusentals flamingos och de vackra Ngorongoro Highlands där de vilda djuren delar naturen med massajerna. Ni kan besöka avlägsna parker som Katavi dit endast ett fåtal hundra turister hittar varje år, vandra i Jane Goodalls fotspår och komma är schimpanserna i Gombe Stream vid Tanganyikasjön i västra Tanzania. Tanzania är också en fantastisk destination för familjer. Nationalparker som t.ex. Tarangire och Lake Manyara är rika på stora djur och samtidigt lätta att komma till utan långa bilresor på skumpiga vägar.

Sydafrika – enorm variation i djur och natur

Sydafrika erbjuder fantastiska upplevelser för vuxna och barn. Sydafrika erbjuder också möjligheten att göra en safariresa i områden som är helt fria från malaria. Många drömmar om safariresor till Sydafrika kretsar naturligtvis kring den väldiga nationalparken Kruger National Park i norra Sydafrika. Krugerparken erbjuder en av södra Afrikas bästa safariupplevelser. I den statliga nationalparken kan ni uppleva enorma vidder, stor variation i vegetation, landskap och djurliv. I de många privata reservaten som gränsar till Krugerparken erbjuds exklusiva safariupplevelser sär ni garanterat slipper stora mängder safarijeepar och turister. Många av de privata reservaten erbjuder boenden som är bland det mest exklusiva ni kan hitta i Afrika. De är också kända för sina extremt kunniga och välutbildade guider och engagerade arbete i att bevara naturen och skapa mervärde även för människor som lever i närheten av reservaten.

Utöver Krugerparken erbjuder Sydafrika möjligheterna till safari i ett flertal mycket fina privata reservat i södra Afrika. Många av dessa reservat har specialiserat sig på att ge en unik safariupplevelse för familjer med många aktiviteter specifikt utformade för barn. Dessa reservat kan kombineras med en self drive längs med Sydafrikas världsberömda kuststräcka Garden Route.

Botswana – öken, inlandsdelta, savann och vilda floder

Botswana är ett av de mest spännande resmålen för en safariresa. Botswanas mest kända vildmarksområden Okavangodeltat och Chobe erbjuder möjligheter till klassisk safari i jeep, safari i båt och traditionell kanot, mokoro, och safari till fots, bush walk. Okavangodeltat består av en mängd privata reservat där safariaktiviteterna i huvudsak är safari till fots och i mokoro. Chobe National Park är en statlig nationalpark som erbjuder safari i jeep samt i båt på Chobefloden. Både Okavango och Chobe har ett rikt djurliv med många av de stora afrikanska djuren.

Utöver Okavango och Chobe så kan ni i Botswana besöka den väldiga Kalahariöknen med sin egen unika natur och djurliv, och den stillsamma, ödsliga och vackra saltöknen Makgadikgadi. Makgadikgadi är stora delar av året en tom saltöken men under några korta månader, efter regnen översvämmas öknen och drar till sig betande djur som zebror och antiloper.

En safariresa i Botswana kan krönas med ett besök vid Victoriafallen på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia.

Fler resmål för fantastiska safariresor

I detta blogginlägg har vi gjort en djupdykning i safari i Tanzania, Sydafrika och Botswana. Safariresor kan dock göras till ett flertal andra destinationer, vi kanske får tillfälle att återkomma till dem i ett senare blogginlägg. Lite kort om några av våra andra safaridestinationer.

Kenya – i det världsberömda reservatet Masai Mara kan ni uppleva den världsberömda migrationen under svensksensommar och höst.

Uganda – i Ugandas täta regnskogar kan ni möta både schimpanser och gorillor.

Rwanda – liksom Uganda är de allra främsta upplevelserna i Rwanda bergsgorillor och schimpanser i täta regnskogar.

Namibia – i nationalparken Etosha ser ni lejon och elefanter men Namibia erbjuder också vilda berg, ödsliga stränder och vidsträckta sandöknar.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev