Klimat och Socialt Ansvar

Vi på African Tours & Safaris känner ett stort socialt ansvar. Vårt miljöarbete handlar om att ta ett långsiktigt ansvar i det dagliga arbetet, i såväl miljöfrågor som i samhällsfrågor men också att stötta projekt i de områden som vi jobbar med. Läs mer om våra olika projekt och vårt viktiga arbete med klimatkompensering.

 

Klimatkompensering

 

Klimatkompensation

 

Vi på African Tours & Safaris känner ett stort ansvar för vår miljö och har det sista året, tillsammans med våra systerbolag, fokuserat på att bli klimatneutrala. Det innebär att allt det som vi förbrukar under en arbetsdag i form av el, värme, vatten, papper samt alla våra egna resor räknas ut och kompenseras för. Till att börja med har vi räknat ut och mätt hur mycket CO2 vår verksamhet är orsak till. Därefter har vi investerat i projekt som gör att minst samma mängd CO2 absorberas eller inte släpps ut, till följd av vår investering i det man vanligtvis kallar klimatkompensering.

 

 

Hur arbetar vi för att klimatkompensera?

 

African Tours & Safaris har räknat ut och listat upp allt i vårt bolag som bidrar till CO2 utsläpp. Det gäller allt från våra egna tjänsteresor med flyg, bil, båt, buss och tåg till all el på kontoret, pappersförbrukning, uppvärmning, användning av toner mm. Vår samarbetspartner i klimatfrågor, Southpole, har sedan räknat om detta till hur många kilo CO2 vi orsakat.

 

För att vara på den säkra sidan att uträkningen är korrekt har vi sen lagt på ytterligare 10%. Vi har därefter valt att klimatkompensera i två olika projekt som vi beskriver mer i detalj nedan. Dessa projekt är noga certifierade vilket innebär att tack vara vår investering så minskas mängden CO2 med samma mängd som vi släpper ut. Certifieringen på dessa projekt säkerställer bl.a. att de här åtgärderna inte hade skett utan vår investering.

 

African Tours & Safaris interna verksamhet är klimatneutral

 

Vår interna verksamhet är, från och med januari 2017, helt klimatneutral.

 

 

African Tours & Safaris klimatkompensation för safariresor

 

Safariturismen livsviktig

Turismen är en förutsättning för en stor del av Afrikas viltvård. Elefant, lejon och noshörning är några av flera djur som sannolikt hade varit utrotade utan safariturism. Mot tjuvjakt är det bästa skyddet när djuren har ett större ekonomiskt värde om de lever och kan generera inkomster och jobb till det lokala samhället. Turismen är ofta en av huvudinkomsterna för människor som bor i dessa länder. African Tours & Safaris har under flera år bidragit till viltvård och även aktivt stöttat ett flertal projekt för de lokala invånarna. Vi fokuserar och prioriterar den småskaliga och närodlade turismen.

 

100% klimatkompenserat

Även om safariresor är livsviktiga för djur och människor har vi de sista åren känt en oro över att se den globala uppvärmningen och att inte göra något åt de CO2-utsläpp som en safariresa orsakar. Vi har därför som en av de första researrangörerna i Sverige beslutat att alla resor som genomförs i vår regi skall klimatkompenseras till 100%. Då tänker vi inte enbart på flygresan utan även boende, transporter och måltider som ingår i resan. Full klimatkompensering ingår nu i alla resor och går inte att välja bort.

 

Så här görs klimatkompenseringen

Vi har ett starkt samarbete med Southpole som är experter på klimatfrågor och klimatkompensation. Vi räknar framöver årligen fram mängden CO2 som våra safariresor genererat. Sedan investerar vi i certifierade projekt som reducerar minst samma mängd CO2. Vi har valt att göra det främst i två projekt som ligger i Zimbabwe och Kenya. I Kenya sker det bl a genom att investera i effektiva vedspisar som minskar förbrukningen av ved vid matlagning med ca 50% jämfört med när man lagar över öppen eld. Man ser även stora positiva hälsoeffekter eftersom det blir mindre rök inomhus. Kvinnor och barn som ofta är de som samlar ved får också mer tid till skola och andra sysslor. Dessutom innebär lägre CO2 utsläpp att avverkningen av skog blir mindre. 

 

Investering i rent samvete eller i klimatnytta?

Investeringen som det innebär att klimatkompensera har vi på African Tours & Safaris valt för att det är oerhört viktigt och bråttom att bromsa den globala uppvärmningen. Vi köper oss inte ett rent samvete genom klimatkompenseringen utan gör något konkret. Devisen att ingen kan göra allt men alla kan göra något är ju så sann. Vi ser det som en självpåtagen klimatskatt där vi själva kan styra och därmed försäkra oss om att vi eliminerar minst samma mängd CO2 som våra resor ger upphov till. Det känns värdefullt och rätt.

 

Klimatprojekt

 

Small Scale Solar – Sri Lanka

Trots att nästan 40% av Sri Lankas el kom från vattenkraft under 2017, är landet fortfarande starkt beroende av fossila bränslen, och andelen kolbaserat bränsle i elproduktionen fortsätter att öka. Det stora beroendet av fossila bränslen fick allvarliga konsekvenser under 2022, då Sri Lanka drabbades av den värsta ekonomiska krisen på 70 år. Övergången till rena förnybara energikällor, särskilt solenergi, är avgörande för att säkra landets ekonomiska framtid och utrota den utbredda energifattigdomen.

Sri Lanka har stor potential för förnybar energi genom vind- och solkraft, vilket skulle kunna tillgodose landets energibehov. Dock är de flesta småskaliga sol- och vindkraftsprojekt inte attraktiva för investerare på grund av låg avkastning. Tack vare frivillig klimatfinansiering har småskaliga förnybara energiprojekt blivit möjliga i Sri Lanka. Genom detta projekt har flera sol- och vindkraftsparker byggts, som varje år exporterar el till det nationella elnätet, ersätter fossila bränslen och minskar utsläppen.

Förutom att minska utsläppen bidrar projektet till ett mer resilient elnät och hållbar ekonomisk tillväxt i Sri Lanka. Projektet har skapat arbetstillfällen för lokala arbetstagare under parkernas bygg- och driftsfaser samt permanent arbetskraft som erbjuder utbildning för kompetensutveckling, vilket ökar kunskapen om förnybar teknik. En viktig social fördel med projektet är den ökade stabila elförsörjningen till fattiga och utsatta samhällen på landsbygden, vilket säkerställer dagliga behov som matlagning, belysning och uppvärmning.

Projektet bidrar till följande FNs globala hållbarhetsmål: 4, 7, 8 & 13.

 

Safe Water – Madagaskar

Ambanja-distriktet på Madagaskar lider av en akut brist på rent dricksvatten, där endast 5% av befolkningen har direkt tillgång till det. I projektområdet hämtas det mesta av vattnet från handgrävda brunnar, vilket ofta leder till mikrobiologisk kontaminering på grund av att grundvattennivån ligger nära markytan, särskilt under regnperioden.

Projektet syftar till att förbättra de hygieniska, sociala och ekonomiska förhållandena för lokalbefolkningen genom att bygga soldrivna vattensystem. Dessa system kommer att säkerställa tillgången till rent dricksvatten för hushållsbruk i två byar, Ambatoaranana och Ankatafa.

Genom att implementera dessa lösningar ökas tillgången till rent vatten, samtidigt som koldioxidutsläppen reduceras eftersom behovet av att koka vatten för rening, vilket kräver trä som bränsle, minskar. Ökad tillgång till rent vatten kommer också att minska antalet vattenburna sjukdomar.

Projektet bidrar till följande av FNs globala hållbarhetsmål: 3, 5, 6, 12 & 13.

 

 
klimatneutral

WWF

 

Vänföretag WWF 

 

African Tours & Safaris stödjer Världsnaturfonden WWF som Vänföretag, för att hjälpa dem fortsätta arbetet med att bevara biologisk mångfald, minska föroreningar och ohållbar konsumtion samt verka för ett hållbart nyttjande av naturresurser.

 

Fair Trade Tourism

 

Vi stödjer Fair Trade Tourism (FTTSA)

 

“Fair Trade Tourism”, FTT, är en icke kommersiell organisation  i Sydafrika som certifierar turistindustrin genom att ge dem ett speciellt varumärke. Genom att välja att bo eller att använda tjänster från sådana bolag kan turister vara säkra på att deras resande stödjer lokala samhällen och dess ekonomi, rättvisa löner och arbetsförhållanden, respekt för mänskliga rättigheter, för främjande av kultur och att branschen arbetar etiskt och tar hänsyn till miljön. Vi använder i största möjliga mån dessa hotell och företag.

A Reaching Hand

 

Vi samarbetar med A Reaching Hand i Sydafrika som är en ideell insamlingsorganisation som stödjer ett flertal lokala hjälpprojekt  i och omkring Kapstaden.

 

A Reaching Hand stödjer bl.a Abaphumeleli Orphanage, ett barnhem för föräldrarlösa och övergivna barn, Ebenizer Educare Center, ett dagis för ensamstående mammor i ett av Kapstadens fattigaste områden och Mama Lumka Center, som tar hand om handikappade, sjuka och övergivna barn i en kåkstad utanför Kapstaden.

 

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev