Resor till Zambia

Resor till Zambia

Resor till Zambia

 

Resor till Zambia. Välkommen till Zambia, ett land som erbjuder en resa bortom det vanliga. Här möter du Afrikas naturliga skönhet och ett överflöd av spektakulära upplevelser. Zambias kännetecken inkluderar de mäktiga Victoriafallen, en av världens mest imponerande vattenfall. Du kan utforska nationalparker som South Luangwa, hem för enastående viltliv och spektakulära safarier. Zambezifloden erbjuder spännande vattenaktiviteter, inklusive kajakpaddling och båtturer. Landets vänliga lokalbefolkning och rika kultur kommer att välkomna dig med öppna armar. Zambia är platsen där äventyrare, naturälskare och kulturfantaster samlas för att skapa minnen för livet.

 

Spännande safariupplevelser

 

Upptäck den vilda skönheten i Zambia genom en safari som tar dig genom imponerande nationalparker. I South Luangwa National Park kan du uppleva en rik mångfald av vilda djur, inklusive elefanter, lejon, och flodhästar. Utforska Lower Zambezi National Park och bevittna krokodiler och flodhästar längs Zambezifloden. Kombinera spektakulära game drives med avkoppling vid Victoriafallen, ett av världens mest häpnadsväckande naturliga underverk. Zambia erbjuder en autentisk och orörd safariupplevelse för den äventyrslystne resenären.

 

Genuint och oförstört

 

Zambia är en förhållandevis ung turistdestination, något som starkt bidrar till en genuin, oförstörd upplevelse, både vad gäller kultur och natur. Det är ett stort land, ungefär där södra Afrika övergår i centrala Afrika, vilket gör att det inom landets gränser finns en fascinerande variation av naturtyper, klimat och djurarter. Zambia är vänligt och välkomnande, och ett lysande exempel på den snabba och spännande utveckling som sker runtom i Afrika. Att safarin är bland den bästa och mest unika på kontinenten är givetvis ingen nackdel

 

 

Reseförslag

 

Samtliga reseförslag är endast exempel och kan skräddarsys helt enligt dina önskemål gällande destinationer, antal dagar och upplevelser.

Reseförslag
Klimat
Visum och vaccinationer
Nationalparker och reservat

KlimatZambia kan med fördel besökas hela året. Risken för regn är lite större under landets sommarmånader ( huvudsakligen december-mars), men det handlar ofta om korta eftermiddagsskurar. Vildmarken är också mycket vackrare under dessa sommarmånader. Vintern är torr och svalare, men bjuder på klar luft och utmärkta förhållanden för att fotografera vilda djur. Mellan september och november är det varmt och torrt.

Zambia ligger på hög höjd och har under normala år tre säsonger: den torra, relativt svala perioden (april - augusti), den betydligt varmare, men (november-april). Det är värt att komma ihåg att stora regionala skillnader förekommer och att regnperioden ofta innebär korta, intensiva regnskurar under eftermiddagar.

Visum och vaccinationerVisum kan fås vid gränsen i samband med inresa. Det betalas kontant med US-dollar (f.n. USD50). Det går också att söka visum i förväg via Zambiska ambassaden i Stockholm (http://www.zambiaembassy.se). Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter planerad utresa, samt ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick.

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Malaria förekommer i Zambia så rådfråga din läkare och berätta vart du ska resa. Om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt.

Zambia har sedan 21 mars 2023 slopat alla inreseregler och reserestriktioner till följd av covid-19 pandemin. Det innebär att resenärer inte längre behöver visa upp ett vaccinationsintyg eller negativt PCR-test (för ovaccinerade) vid inresa
Observera att det alltid är resenärens yttersta ansvar att hålla sig ajour med vilka regler som gäller vid avresa/inresa samt vilka krav som ställs gällande visum, vaccinationer/pcr-tester och hälsodeklarationer samt krav på försäkringar. Uppdaterad information finns att läsa på hemsidan Sweden Abroad.

Nationalparker och reservatVictoria Falls En av landets kändaste sevärdheter är Victoria falls/ Mosi-oa-Tunya, ett enormt vattenfall då Zambezi floden forsar ner mellan landsgränsen av Zambia och Zimbabwe. Man kan på flera mils avstånd se sprayen som ligger över fallen. Detta är världens största vattenfall med en bredd på nästan 2 km. Viktoria fallen är som bäst att besöka mars till augusti då det är som mest vatten. Många väljer också att åka över landsgränsen till Zimbabwe över dagen för att få se fallen från en annan vinkel.

Kafue National Park Kafue National Park ligger i västra delarna av Zambia och är den äldsta och största nationalparken i landet som täcker ett område på 22 400 km2. Trots sin storlek och sitt läge med bara 2 timmars bilfärd från Livingstone är parken fortfarande inte så känd men parken har en stor mångfald av vilda djur. Men är du ute efter att inom 24 h hinna se ”the big five” har du missat hela poängen. Kafue är nämligen hem för flera arter av hovdjur än någon annan park i de södra dalarna av Afrika. Här lever sällsynta antiloparter där listan kan göras lång. Parken är även känd för en av de bästa när det kommer till att hitta leoparder. Ni kan åka ut på nattsafari eller båt längs med Kafue floden då leoparderna under de varmare månaderna brukar komma dit och dricka. Något annat som är unikt för Kafue är att Geparder endast lever i västra delarna av landet och stortrivs i denna park. Ett stort antal afrikanska vildhundar lever också här och många andra vackra djurarter.

Kasanka National Park Kasanka National Park är en av Zambias minsta nationalparker på bara 450 km2 men är så väl utrustad med sjöar, floder, vårmarker, skogar, ängar, laguner och ett brett och unikt utbud av djur. Detta är ett av landets mest pittoreska park med ett enastående fågelliv. För ca 10 år sedan var nationalparken nära på att bli nerlagd pga. skenande tjuvjakt, men tack vara David Lloyd och en farmare i området så räddades parken och har med åren kunnat växa och djuren blivit fler. Här lever nu djur som elefanter, flodhästar, antiloper, den sällsynta blå apan och många fler.