Tillbaka

Afrikas bästa safariresor, del 1: Botswana


Många är ni som kontaktar oss som drömmer om en äkta safariresa till något av de fantastiska destinationerna i östra och södra Afrika. Ofta får vi frågan vilken som är den bästa destinationen för en safariresa. Den frågan är svår att enkelt besvara. Tanzania, Botswana, Sydafrika, Kenya, Zambia, Namibia är alla fantastiska destinationer för en safariresa. De är sinsemellan mer olika än ni kanske kunde tro och de är bra på lite olika sätt, men alla erbjuder de fantastiska naturupplevelser med chanser att se mängder av vilda djur i sin naturliga miljö.

I en serie blogginlägg tänker vi därför ge lite djupare information om respektive resmål. I detta första inlägg ska vi berätta om safari i Botswana.

Surikater i Central Kalahari i Botswana.
Surikater i Central Kalahari i Botswana.

Botswanas mest kända safariparker/naturområden är Chobe National Park, Okavangodeltat, Makgadikgadi och Central Kalahari Game Reserve.

Okavangodeltat

Okavangodeltat är ett unikt naturområde, ett floddelta som inte rinner ut i en sjö eller ett hav utan i en öken. Regnen i framför allt Benguela höglandet i Angola rinner söderut i en serie floder som flyter samman till Okavangofloden som skapar ett vidsträckt delta med floder och små kanaler som till slut torkar ut i Kalahariöknen. En del av floderna och kanalerna i Okavango är permanenta men en del försvinner under torrsäsongen för att sedan återkomma när vattnet från Angola runnit ner efter en ny regnsäsong. Tillgången till vatten gör att öknen bokstavligen blommar. I deltat är naturen grön och vegetationen varierar mellan savann, buskvegetation och glesa skogar. Den goda tillgången till gräs, växter och vatten gör att det finns gott om betande djur, allt från olika sorters antiloper till bufflar och elefanter. Den stora mängden växtätande djur gör att det finns gott om rovdjur som lejon, leopard och hyena. Även ett flertal olika sorters apor och en mängd fåglar kan ses i Okavangodeltat.

african tours mokoro i okavangodeltat

En safari i Okavango görs oftast genom att ni flyger in från t.ex. Maun (en liten stad i norra Tanzania varifrån många safaris utgår), till en lodge som oftast ligger i ett litet privat reservat på en ö djupt inne i deltat. I stora delar av deltat går det inte att öra safariturer med jeep utan det är safari i båt, kanot (traditionell kanot, så kallad mokoro) eller till fots. Naturen är magnifik och känslan av att vara ett med naturen svår att överträffa.

Chobe National Park

I norra Botswana, längs med gränsen till Namibia ligger Chobe National Park. Chobe National Park är en stor nationalpark, 11 700 kvadratkilometer, som framförallt sträcker sig långt i öst-västlig riktning. Den stora ytan gör att parken kan delas i flera områden som skiljer sig ganska väsentligt. Oftast när man talar om Chobe så menas den östligaste delen, den som också kallas Chobe River Front. Chobe River Front är en del av parken som består av savann med glesa skogar och buskvegetation. Landskapet är torrt och den stora Chobefloden är livsnerven. Många djur kommer till floden för att dricka, framförallt på eftermiddagarna. En safari i Chobe River Front görs därför med fördel i jeep på förmiddagen och i båt på floden på eftermiddagen.

Malin i Chobe
Malin på African Tours & Safaris vid “Elephant Beach” i Chobe National Park

Andra delar av Chobe är Linyanti och Savute. Linyanti är ett område i nordvästra Chobe och Savute ligger i sydvästra Chobe. Ofta talar man om safari i dessa områden i sin egen rätt och det går utmärkt att kombinera Chobe River Front med till exempel Savute på en safariresa i Botswana. Savute består delvis av våtmark och det gör att djurlivet inte på samma sätt är beroende av floden för vatten.

Makghadighadi Pans

Den stora saltöknen Makghadighadi är stora delar av året ödslig och i princip helt tom på djur. Men det vidsträckta, vita landskapet med små ”öar av annan vegetation i ett hav av salt är en magisk plats att besöka för naturupplevelsen. Under en kort period, efter regnen översvämmas saltöknen och blommar och då kommer under några korta veckor tiotusentals djur, framförallt zebror dit.

Central Kalahari Game Reserve

Central Kalahari är ett enormt skyddat naturområde i centrala Botswana. Naturen är ödslig och vacker och vegetationen skiftar beroende på säsong. Under en kort period blommar landskapet och grönskar en stora delar av året är det torrt. Djurlivet här är inte lika bra som i Chobe och Okavango men med tålamod kan ni se antiloper, lejon, elefanter, apor och ett flertal olika sorters fåglar. Central Kalahari är ett fantastiskt ställe att besöka som en del i en längre safariresa i kombination med Okavango och Chobe till exempel.

Bästa safariresan i Botswana

Om ni vill göra den ultimata safariresan i Botswana så bör ni tar er ganska god tid. Olika delar av landet erbjuder olika upplevelser av natur, djur och kultur. Ett bra exempel på en riktigt bra safariresa i Botswana är exempelvis.

1 natt i Maun vid ankomst. Landa och ta det lugnt, sov ut en natt efter en lång resa.

2 nätter i Central Kalahari. Flyg till Kalahari från Maun och upplev natur och kultur ute i den vidunderligt vackra Kalahariöknen.

3 nätter Okavangodeltat. Flyg från Central Kalahari djupt in i Okavango och bo i ett privat reservat mitt i den vilda naturen. Här njuter ni av stilla turer i mokoro (traditionell kanot) och bush walks. Ofta kan ni se djur från lodgens, nästan alltid hör ni lejon och hyenor på natten.

3 nätter Chobe River Front. Flyg vidare till Chobe. Bo direkt vid floden och gör safariturer i öppen jeep och i båt på floden.

Avsluta med att åka den korta biten från Chobe till Victoriafallen i Zimbabwe och som grand finale på en magisk safariresa stå vid de kanske mäktigaste vattenfallen i världen. Eller, varför inte lyxiga till det och flyga helikopter över fallen.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev