Tillbaka

Vad är Garden Route?


Garden Route är en av Sydafrikas mest kända attraktioner, som finns med på mångas bucket list och är nästan ett måste för er som ska resa runt i Sydafrika i några veckor.

Men vad är egentligen Garden Route? Jo, Garden Route är kuststräckan mellan Mossel Bay i väster och Storms River i öster. Den sträcker sig 300 km längs med havet i provinserna Western Cape och Eastern Cape. Garden Route är en dramatisk och vacker kuststräcka med berg, floddalar, stränder, skogar, ängar och vilda vågor. Den inkluderar städer som Knysna, Plettenberg Bay, Mossel Bay, Great Brak River, Little Brak River och Nature’s Valley.

Längs med denna kuststräcka går Outeniqua and Tsitsikamma bergen. Bergens samspel med havet skapar en klimatzon med milt oceaniskt klimat med milda vintrar och varma men sällan heta somrar. Bergen längs kusten skapar en regnskugga vilket gör att områden på andra sidan bergen, från garden Route sett, har ett helt annat klimat, med lite nederbörd, torra och heta somrar och vintrar med soliga dagar och kalla nätter.

Längs Garden Route förekommer regn året om vilket gör att området är fantastiskt grönt. Regnet skapas genom att fuktig luft blåser in från havet och ”tvingas” upp på Outeniqua and Tsitsikamma bergens sluttningar och där kyls av och släpper ifrån sig sin fukt som regn.

Attraktioner längs Garden Route

Det finns en rad attraktioner längs Garden Route och det bästa sättet att uppleva kuststräckan är att hyra bil och köra på egen hand. Om ni hyr bil i Kapstaden kan ni börja med några nätter i vindistrikten och Hermanus respektive, innan ni kommer till garden Route. Alternativt kan ni flyga till George, den största staden vid Garden Route, och hyra bil där. Vi rekommenderar er att spendera minst tre till fyra dagar längs Garden Route.

Mossel Bay

Den lilla staden som är startpunkten för Garden Route ligger dramatiskt vackert på en udde ut i havet. Här kan ni promenera på vilda stränder, besöka vingårdar eller ta en tur ut med båt och hoppas att se valar och sälar.

Safari

Det finns en rad safariparker längs med Garden Route. Dessa parker är privat drivna reservat som oftast har varit boskapsfarmer. Dessa parker, som till exempel Gondwana och Kariega, gör ett enormt arbete för att bevara flora och fauna i södra Sydafrika. Södra delen av Sydafrika är en helt unik floraregion, Kaps floraregion, den minsta av världens floraregioner, men med en fantastisk artrikedom. Delar av denna floraregion, till stor del bestående av endemiska Fynbos, hotas av invasiva arter som kommit in med exempelvis jordbruk.

Elefanter i Gondwana private reserve i Sydafrika

De privata naturreservaten tar bort alla invasiva arter och låter de endemiska blomma. Så förutom vilda djur kan ni under våren se de fantastiska färgerna när Fynbosen blommar.

Blommande fynbos i Gondwana

Knysna

Knysna är en liten stad som ligger vid lagunen som bildas där Knysna floden flyter ut i havet. I lagunen blandas det salta vattnet från havet med flodens sötvatten och det skapar en liten lagun med bräckt vatten. Knysna är känt för fisk och skaldjur och, framför allt, ostron, och för de dramatiska Knysna Heads. Preci svid mynningen där Knysnafloden rinner ut i havet reser sig två höjder på vardera sida om den smala mynningen ut i havet från lagunen, dessa kallas Knysna Heads.

Knysna sett från luften

På den östra sidan ligger bebyggelse, staden klättrar uppför backen, och de hus som ligger högst uppå har en fantastisk utsikt. På den västra sidan ligger Naturreservatet Featherbed. Vandring i skogen i reservatet är en av Knysna toppattraktioner. En annan sak vi kan rekommendera i Knysna är att ta en båttur på lagunen på eftermiddagen. Att njuta av ostron och en kall dryck i solnedgången samtidigt som ni sakta glider över lagunen är magiskt.

Vandring i bergen

För er som gillar att vara aktiva finns det goda möjligheter till vandring längs Garden Route, exempelvis i Tsitsikamabergen. Tsitsikama Hiking Trail är en markerad led som sträcker sig genom bergen med utmärkta dagsetapper. vandringen är ganska lätt och passar de flesta. Ni kan vandra allt från några timmar till flera dagar, eller kanske en vecka.

Vandring längs Garden Route

Våra resor till Garden Route

African Tours & Safaris erbjuder många resor till Sydafrikas Garden Route, både på egen hand och guidade resor. Här hittar ni alla våra resor till Garden Route.

 

 

 Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev