Tillbaka

Lake Manyara National Park


Lake Manyara National Park i Tanzania är, med östafrikanska mått mätt, en liten park som totalt täcker cirka 700 kvadratkilometer, varav sjön är 470 kvadratkilometer. Lake Manyara är en grund, alkalisk sjö som ingår i en rad sjöar i den östafrikanska delen av Rift Valley. Andra sjöar längs Great Rift Valley i Östafrika inkluderar Lake Natron och Kenyas Lake Nakuru.

Sjön ligger precis vid foten av den 600 meter höga förkastningsbrant där Rift Valley skapats av att Afrikas två kontinentalplattor långsamt glider isär. Förkastningsbranten tornar upp sig över sjön på östra sidan och löper söderut och norrut. Bortom Rift Valley Escarpment ligger Ngorongoro Highlands.

Sjön har inget utflöde och därför tappar den vatten endast genom avdunstning. Flödet av vatten till sjön kommer via underjordiska källor och, främst, regn. Storleken på sjön varierar därför mellan årstider samma år och mellan olika år, beroende på variationer i nederbörd.

elefant vid jeep i lake manyara
Elefanterna i Lake Manyara kommer ofta nära jeepar

Det mesta av nationalparkens landområde är täckt av skog. Skogen är en grundvattenskog som matas av undervattenskällor som strömmar ner från Ngorongoro Highlands. Parken består också av en våtmark, i mitten av parken och små områden av öppen savann, främst i parkens norra delar. Själva nationalparken följer sjöns västra strand. Parkens östra sida är inte en nationalpark men delar av landområdena öster om sjön har utsetts som ett djurvårdsområde för att skydda den ständiga flyttningen av djur utanför parken, och mellan Lake Manyara och Tarangire National Park, i söder.

Safari i Lake Manyara

Lake Manyara förbises ofta som en safaridestination på grund av dess närhet till den mer berömda Ngorongorokratern och Serengeti. Lake Manyara är dock en fascinerande och vild plats med en rik flora och fauna året runt. Det är också en plats som visar att människor och djur kan samexistera, inte utan konflikter ska sägas, men ändå. Strax utanför nationalparken ligger den lilla staden Mto Wa Mbu. Djur, särskilt apor, rör sig utanför parken och inne i själva staden. De lokala gårdarna i närheten får besök av elefanter och andra djur och hyenor söker rör sig i områden långt utanför parken och letar efter rester i mänskliga komposter.

Inne i Lake Manyara National Park kommer du sannolikt att se elefanter på nära håll. Parken sägs vara hem till fler elefanter per kvadratkilometer än någon annan park i Afrika. Elefanterna är vana vid safaribilar och rör sig till synes ostörda, vilket innebär att de ofta kommer väldigt nära jeepar. Parken är också hem till många stora däggdjur som impala, giraff, gnuer, zebra, vårtsvin, babian, flodhäst och många andra djur.

Lilabröstad blåkråka i Lake Manyara
Lilabröstad blåkråka

Lake Manyara National Park är också känd för sitt rika fågelliv. Fågelskådning är bra under hela året men det är som bäst från november till april när flyttfåglar från Europa och Asien är i parken. Fågelskådare från hela världen reser denna tid till Lake Manyara för att se de över 300 fågelarter som finns i parken. Exempel på fåglar som ofta ses i Lake Manyara är araboustork, afrikansk skedstork, afrikansk tofsörn, vitryggad gam, kappgam, vitkindad musfågel, afrikansk pygmékungsfiskare, Rüppels vitkronstörnskata, långstjärtad fiskaltörnskata, afrikansk paradisflugsnappare, gråhäger, silkeshäger, sandtärna, dvärgbiätare, afrikansk klykstjärtad drongo, gulnäbbad oxhackare, lilabröstad blåkråka och tofspärlhöna.

Elefant i Lake Manyara
Elefant på vägen inne i nationalparken

För den bästa safariupplevelsen i Lake Manyara är det bra att avsätta en hel dag. Många safariturer gör bara några timmar i parken som ett stopp på väg till Ngorongorokratern. Det betyder att de flesta safarijeeparna gör en gamedrive loop i parkens norra delar. Kör ner till mitten av parken och hela vägen söderut och plötsligt kommer du att känna att du är i ett privat reservat. Du kommer att se väldigt få safarijeepar, främst jeepar som kommer från Lake Manyara Tree Lodge, en exklusiv lodge i parkens södra ände och den enda safarilodgen inne i själva nationalparken.

Till Lake Manyara National Park kommer ni på vår resa Tanzaniasafari med Zanzibar.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev