Tillbaka

Lake Manyara


Lake Manyara National Park i norra Tanzania är döpt efter sjön med samma namn. Förutom sjön täcker nationalparken ett område med grundvattenskog, våtmark och savann. Största delen av parken som inte består av sjön består av grundvattenskog. Grundvattnet kommer från kraftiga regn som faller i det närliggande bergsområdet Ngorongoro Crater Highlands (hem till Ngorongorokratern). Vattnet rinner ner genom marken mot dalen i botten av Rift Valley och skapar de förutsättningar som behövs för att skapa en skogsområde omgivet av savann. Lake Manyara är med Östafrikanska mått mätt en ganska liten park, cirka 231 kvadratkilometer, men den är rik på djur och väl värd ett besök på en safari. Lake Manyara sägs ha fler elefanter per kvadratkilometer än någon annan park i Afrika och är också känd för att vara en av de platser där lejon kälttrar i träd.

Djur och natur i Lake Manyara
Safari till Lake Manyara
Klimat
Safarilodger i Lake Manyara
Bästa tiden på året att resa till Lake Manyara

Djur och natur i Lake Manyara

Lake Manyara är ganska litet till ytan (jämfört med andra nationalparker och reservat i Östafrika) men har ett rikt och varierat djurliv. Stora delar av parken upptas av sjön och av grundvattenskog men det finns även savann och våtmark. Naturens variation och tillgången på vatten året om gör att djurlivet är rikt och det är ungefär det samma alla tider på året.

 

Nationalparken ligger på den norra och västra sidan av sjön medan sjöns södra och östra sida upptas av savann som delar av året också är rik på djur (framförallt mellan december och maj) men även av boskap. Massajer i området vallar sin boskap i närheten av sjön, utanför nationalparken. Nationalparken ligger mellan sjön och Rift Valleys förkastnigsbrant. Rift Valley är den dalgång som skapas av att Afrikas två kontinentalplattor glider isär. Rift Valley sträcker sig från Mocambique till Turkiet men är inte lika påtaglig överallt som just här i norra Tanzania.

 

Lake Manyara är känt som en av häckningsplatserna för flamingos i Östafrika men mängden flamingos variera mycket mellan olika delar av året. Bland de djur som är vanligt förekommande i Lake Manyara kan exempelvis nämnas; elefant, impala, vårtsvin, flodhäst, babian. Parken är mycket populär bland fågelskådare, 380 fågelarter har setts i parken.

 

Lejon och leopard är ganska vanligt förekommande i parken men det är ganska ovanligt att se dem på en safari. Detta beror på vegetationen vilket gör katterna svåra att se.

Safari till Lake Manyara

Lake Manyara ligger endast cirka två timmars bilresa från Arusha och är en enkel park att besöka. Det går att besöka Lake Manyara över dagen men vanligast är att Lake Manyara är en del av en längre safari på 2–7 dagar där även andra parker som t.e.x. Tarangire, Ngorongorokratern, Serengeti och kanske Lake Natron besöks. Lake Manyara besöker ni på vår resa Tanzaniasafari med Zanzibar.

Klimat

Lake Manyara ligger på lägre höjd än Serengeti och Ngorongorokratern och är därav också märkbart varmare. Samtidigt bidrar läget alldeles intill Rift Valleys förkastningsbrant och Ngorongoro Highlands till att det faller lite mer regn i Lake Manyara än över intilliggande savann och parken är inte lika torr som Tarangire. Förutom en något större årlig regnmängd bidrar också det höga tillflödet av grundvatten från Ngorongoro Highlands till att skapa den grönska som karakteriserar Lake Manyara.

 

De varmaste månaderna i Lake Manyara är liksom i resten av Tanzania oktober till mars och juni-juli är de svalaste. Under de varmaste månaderna är maxtemperaturen ofta är 30 grader och temperaturen på natten ofta över 20 grader. Under svalaste månaderna når temperaturen ofta ett max på drygt 25 grader på eftermiddagen med nattemperaturer mellan 15 och 20 grader.

 

Juni t.o.m. oktober är torrsäsong men endast små regnmängder medan mars till maj är regnigt med ibland stora nederbördsmängder och kraftiga regn. November till februari är den period som kallas de korta regnen och det är en period som inte riktigt kan karakteriseras som varken regnsäsong eller torrsäsong. Regn förekommer denna period men oftast bara som kortare skurar (15–30 minuter).

 

Safarilodger i Lake Manyara

Inne i Lake Manyara National Park finns endast en safarilodge, den mycket exklusiva Lake Manyara Tree Lodge som ligger längst ner i den södra delen av parken. Det finns dock ett flertal safarilodger i parkens närhet, här kan ni läsa om några av dem.

 

Lake Manyara Tree Lodge
Exklusiv safarilodge belägen i parkens allra sydligaste del. Lodgens rum liksom reception och restaurang är byggs på plattformar som byggts uppe i gigantiska Baobabträd. För den som prioriterar ett exklusivt boende som verkligen skiljer sig från mängden kan vi klart rekommendera Lake Manyara Tree Lodge. Läget i parkens allra sydligaste del gör också att ni ser få jeepar på era safariturer eftersom de allra flesta safarijeepar kör i parkens norra del.

 

Lake Burunge Tented Camp
Denna lodge ligger strax söder om Lake Manyara och är en bra plats för safari i såväl Lake Manyara som Tarangire. Läs mer om Lake Burunge Tented Camp.

 

Octagon Lodge
En liten trevlig safarilodge som ligger utanför staden Karatu alldeles intill Ngorongoro Conservation Area. Lodgen ligger endast 45 minuters bilresa från Lake Manyara och är en bra lodge att bo på för er som är på en längre safari som tar er först till Lake Manyara och därefter till t.ex. Ngorongorokratern. Läs mer om Octagon Lodge.

 

Maramboi Tented Camp
En mycket bra och mycket prisvärd lodge vackert belägen i utkanten av en gles skog sydöst om Lake Manyara. Lodgen har en fantastisk utsikt över savannen, Lake Manyara och Rift Valley. Lodgen har ett bra läge för safari i Lake Manyara och Tarangire. Lodgens rum ligger i tält som är byggda på träplattformar. Även om väggarna är av canvasduk är lodgen mycket bekväm med stora rum, bekväma sängar och väl tilltagna badrum i samtliga rum. Denna lodge har ett flertal så kallade inter connected rooms, dvs. rum med dörr emellan vilket är bra för familjer som vill bo 4–6 personer tillsammans.

 

 

Lake Manyara Serena Lodge
Ett safarihotell med 70 rum och ett blandat klientel med safariturister och konferensgrupper. Lodgen har ett fantastiskt läge uppe på toppen av Rift Valleys förkastningsbrant med en vidunderlig utsikt över Lake Manyara och den omgivande savannen. Serena är ett bra alternativ för er som vill bo bekvämt och vill ha riktiga väggar. En nackdel med läget uppe på toppen av Rift Valley är att lodgens inte är omgiven av vild natur utan av jordbruksområden och den riktiga vildmarkskänslan infinner sig inte här.

 

Kirurumu Tented Lodge
Kirurumu Tented Lodge eller Lake Manyara Kirurumu som lodgen ofta kallsa för att inte förväxlas med Kirurumu i Tarangire eller Serengeti, är en tältcamp av bra standard och i vår mening det självklara valet för er som vill bo lite bättre i Lake Manyara men inte riktigt prioriterar att bo så lxigt som Lake Manyara Tree Lodge. Lodgen har rum i fasta tält. Alla rum är rymliga och har bra sängar, toalett med dusch oen en veranda med utsikt. Lodgen ligger en bit bortanför Lake Manyara Serena Lodge och har liksom Serena en fantastisk utsikt från toppen av Rift Valley Escarpment.

 

Bästa tiden på året att resa till Lake Manyara

Lake Manyaras djurliv varierar ganska lite mellan de olika delarna av året. Bästa tiden att resa till Lake Manyara är, enkelt uttryckt, mellan juni och mars. Om ni reser i april och maj riskerar ni att vägarna är mycket leriga pga. kraftiga regn. Om ni är i Lake Manyara främst för att se fåglar är de europeiska vintermånaderna, november till mars, de allra bästa eftersom en stor mängd flyttfåglar då befinner sig i parken men sedan flyger norrut i mars, april och maj.

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev