Tillbaka

Panoramarutten – fantastiska vyer i norra Sydafrika


Panoramarutten i Sydafrika (ofta också kallad sitt engelska namn Panorama Route) är tillsammans med Garden Route kanske den mest omtalade vägsträckan/resrutten i Sydafrika. Man vad är egentligen Panoramrutten och hur kan ni besöka den?

Svaret är att det är en vacker och dramatisk vägsträcka i Mpumalanga-provinsen i nordöstra Sydafrika, nära Krugerparken. Huvudattraktionen längs denna vägsträcka är för de allra flesta Blyde River Canyon, som är världens tredje största flodkanjon. Rutten går, från söder till norr, från bergspasset Long Tom Pass till gränsen mellan Mpumalanga och Limpopo provinserna vid grottorna Echo Caves. Panoramarutten slutar i norr i närheten av Kruperparken och det är därför lätt att kombinera en eller några dagars upptäcktsfärd längs Panoramarutten med safari i Kruger.

Till stora delar följer rutten den stora förkastningsbranten som markerar gränsen mellan Sydafrikas centrala högplatå (highveld) som ligger på mellan 1500 och 2100 meter över havet och den låga slätten (lowveld) närmare kusten.

Panoramaruttens historia

Panoramarutten är inte bara en vägsträcka med fantastiska utsikter utan också en historiskt betydelsefull rutt i Sydafrika. Redan i slutet av 1800-talet användes rutten för transporter mellan viktiga städer som Lydenberg och Delagoa Bay. Många av städerna längs rutten grundades under den stora guldrushen (Transvall Gold Rush) i slutet av 1800-talet.

Om ni vill uppleva tidsandan från den stora guldrushen ska ni stanna till i den lilla staden Pilgrim’s Rest. Staden grundades under guldrushen i slutet av 1800-talet och den har bevarats i samma stil sedan dess. Många av byggnaderna från 1800-talet står kvar i original och ni kan gå in och ta en öl på puben eller besöka affären i staden som fortfarande ser ut som på guldrushens tid. Hela staden är ett museum sedan 1986 och den är känd som en av Sydafrikas vackraste städer att besöka.

Pilgrim's Rest Sydafrika

Pilgrim’s Rest Sydafrika

Vidare längs med Panoramarutten kommer ni till God’s Window, en utsiktsplats där förkastningsbranten störtar 700 meter ner från högslätten (highveld) till låglandet (lowveld)

Längs med Panoramarutten finns ett flertal vattenfall, varav Bridal Veil Falls, i Sabiefloden är det högsta med sina 146 meter fallhöjd.

Panoramarutten

God’s Window

Den allra största attraktionen längs Panoramarutten är, för de allra flesta, Blyde River Canyon. Floddalen är 50 km lång, där floden skurit sig genom landskapet genom miljontals år. Utsikten från de högsta punkterna ner mot låglandet är magisk med höjdskillnader på som mest 1 600 meter. Till skillnad från exempelvis USA:s Grand Canyon och Namibias Fish River Canyon så är Blyde River Canyon grön, med en tät vegetation och en rik flora. I Sydafrika kallas den ibland för världens största gröna kanjon.

 Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev