Tillbaka

Victoriafallen


Victoriafallen är en av de mest kända turistattraktionerna i södra Afrika och en plats som finns med på mångas bucketlist. Victoriafallen heter Mosi-ao-Tunya (ungefär röken som dundrar) lokalt. Namnet kommer från språket Lozi, ett lokalt språk i Zambia och i Capriviremsan i norra Namibia.

Världens största vattenfall

Lite beroende på hur storleken på ett vattenfall mäts så räknas Victoriafallen (ofta kallade Vic Falls) som det största vattenfallet i världen, eller ett av de största. Vattenfallet har en maximal höjd på 105 meter. Under regnsäsongen och månaderna precis efter regnsäsongen strömmar det mer än 9 000 kubikmeter vatten per sekund genom vattenfallen. Under torrsäsongen när fallen är som minst strömmar det dock mindre än 500 kubikmeter vatten per sekund genom fallen.

Skillnaden på fallen mellan toppen på vattenflödet under den svenska våren och försommaren (april – juni) och under slutet av torrperioden (september – oktober) är dramatisk. I oktober är stora delar av fallen torrlagda. I maj kan det strömma så mycket vatten genom fallen att de sluts in i en så tjock dimma att delar av fallen inte går att se.

Victoriafallen är upptaget på UNESCO:s världsarvslista och räknas till ett av naturens egna sju underverk.

Victoriafallen, korta fakta

Var På gränsen mellan Zimbabwe och Zambia
Maximal höjd 105 meter
Bredd 1,7 kilometer  
Maximal vattenmängd >9 000 kubikmeter per sekund

Saker att göra vid Victoriafallen

  • Besök fallen. Det första tipset på aktiviteter är det mest givna naturligtvis. Men ta er tid att gå ner till fallen och spendera några timmar där. Besök gärna fallen på både den zimbabwiska och den zambiska sidan. Majoriteten av fallen ligger i Zimbabwe men på Zambia sidan kommer ni närmare fallen.
  • Stå på bron över Zambesifloden. När ni lämnat Zimbabwe går ni en kort sträcka till passkontrollen på Zambiasidan. Denna sträcka går över den berömda bron över Zambesi. Vyerna från bron är fantastiska.
  • Hoppa bungy jump från bron. Den som söker en adrenalinkick kan kasta sig ut från bron, drygt 100 meter över Zambesifloden.
  • Flyg helikopter över fallen. Från både Zambia- och Zimbabwesidan ordnas helikopterturer över fallen.
  • White water rafting. Det är visserligen inte direkt vid fallen utan på Zambesifloden en bit nedanför fallen men rafting på Zambesifloden är en annan aktivitet som passar den som söker kickar i livet. Denna aktivitet är beroende på vattennivåerna i floden och ställs ibland in pga. för höga eller för låga nivåer.
  • Bada i Devil’s Pool. På toppen av fallen finns en naturlig pool som under torrsäsongen kan nås via Zambiasidan. Poolen kan nås torrskodd under torrsäsongen. Det är en garanterad adrenalinkick att bada i en pool som i princip hänger på toppen av världens mäktigaste vattenfall. Det är extremt viktigt att ni inte försöker ta er till Devil’s Pool på egen hand utan anlitar en guide.

Res till Victoriafallen

Victoriafallen går att besöka från Zimbabwe och Zambia men det går också bra att på en dagstur besöka fallen med utgångspunkt i till exempel Kasane i Botswana. Ni besöker Victoriafallen på ett flertal av våra resor bland annat resan Zambia & Victoriafallen.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev