Tillbaka

Vad vet du om leoparden`?


Panthera pardus är ett av de fyra stora kattdjuren som räknas till familjen Panthera, närmaste släktingen är jaguar . Till familjen Panthera räknas även lejon och tiger. En egenskap dessa fyra djur har gemensamt är att de kan ryta, vilket till exempel inte geparden kan. 

Leoparder klättrar gärna upp i träd där de är säkra från hyenor och lejon

Leopardens utbredningLeoparden är spridd över stora områden. Bra platser att se dem på safariresa är exempelvis Krugerparken i Sydafrika och Lake Manyara i Tanzania. Den förekommer i stora delar av Afrika söder om Sahara samt även i stora delar av Asien, inklusive Arabiska halvön, ända upp till Kaukasus, i Indien, Sri lank och Centralasien. I många av dessa områden är den dock ovanlig eller hotad. Till skillnad från lejon, men likt de flesta andra stora kattdjur är denna katt solitär, dvs. den lever ensam och umgås i princip enbart med andra av samma art vid parning, och , i honornas fall, när de tar hand om ungar. 

Leoparden liknar på många sätt Latinamerikas stora katt, jaguaren. Många har på bild svårt att skilja på dessa två stora kattdjur. De mest framträdande skillnaderna är att jaguaren är större och kraftigare än och att jaguarens fläckar är större och sitter mindre tätt. Jaguaren har dessutom en liten fläck i mitten på sina stora fläckar, dessa saknar leoparden. Jaguaren förekommer i en melanistisk, dvs. svart version som kallas panter. Detta förekommer även bland leoparder, även om det är ovanligare. Båda dessa katter kallas i sin melanistiska form för panter.

Underarter

Leoparden är utbredd även stora delar av världen och delas in i ett flertal underarter.

Afrikansk (leopard) är den underart som finns över största geografiskt område. Den är hemmahörande i Afrika söder om Sahara samt i Marocko. I Marocko är den dock sannolikt utrotad.

Indisk är hemmahörande på den indiska subkontinenten.

Java är hemmahörande på ön Java. Denna underart är kritiskt utrotningshotad.

Arabisk eller Anatolisk är hemmahörande i östra Turkiet, Kaukasus, södra Ryssland samt delar av Centralasien.

Amur är hemmahörande i östra Asien. Den har funnits på Koreahalvön men är där utrotad.

Indokinesisk är hemmahörande i Sydostasien och delar av södra Kina.  

Sri Lanka  är hemmahörande i Sri Lanka

.leopard

Leoparden är ett ensamlevande djur som etablerar och bevakar ett revir. Vuxna individer interagerar bara under parningssäsongen. Det är lätt att se skillnad på en hane och en hona då hanen är märkbart större, med högre mankhöjd och en kraftigare kropp än honan.

Leoparden är i huvudsak nattaktiv och spenderar oftast större delen av dagen med att vila eller sova. Vilar/sover gör de oftast uppe i träd eller i tjocka buskage. De är fantastiska klättrare och de drar ofta upp byten de slagit i ett träd för att förhindra att hyenor eller lejon stjäl bytet från dem.

De jagar mestadels på natten. De jagar mellanstora byten. Eftersom de jagar ensamma och är betydligt mindre än till exempel lejon så kan de inte ta stora antiloper, bufflar och liknande djur. Bland  bytesdjur kan nämnas exempelvis, impala, dik dik, duiker, bushbuck, Thomsons gasell, vårtsvin och babian. Leoparder attackerar, dödar och äter även gepardungar ibland.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev