Tillbaka

Tsavo, fantastisk safari i Kenyas största safaripark


Tsavo i Kenya är ett naturområde som Kanske mest av alt blivit känt genom legenden om de människoätande lejonen som spred skräck i området i slutet på 1800 talet när de dödade ett hundratal arbetare på den östafrikanska järnväg som byggdes av dåtida kolonialmakten Storbritannien. Nu finns det inga människoätande lejon i parken men tåg kan ni åka dit.

Tsavo East och Tsavo West

Tsavo är Kenya största nationalpark, eller i alla fall landets största sammanhängande naturskyddsområde. Området är nämligen, av administrativa skäl, uppdelat i två nationalparker, West och East. Tsavo East och West är dessutom direkt sammanhängande med reservaten Taita Hills, Chyulu Hills, South Kitui och Ngai Ndethya. Till detta kommer att Mkomazi National Park i Tanzania hänger samma med den västra parken. Sammantaget utgör Tsavo ett enormt naturskyddsområde med mängder av djur och många olika sorters natur.

Stora delar av både den östra och den västra parken består av östafrikansk savann, men det finns även skogar, floder och sjöar i parkerna.

Den västra och den östra parken delas av vägen mellan Mombasa och Nairobi. Tsavo East är den större av de två nationalparkerna, med en yta på 11 747 kvadratkilometer, Tsavo West är 7 065 kvadratkilometer stor. West är kulligare och bergigare än East. Den östra delen av parken är mestadels platt öppen savann men övergår i de norra delarna av parken till halvöken.

Tsavo är inte lika känt som Masai Mara, som sannolikt är Kenyas mest kända safaripark, men är nästan lika artrik och är väldigt mycket större.

Bland de djur ni kan se här kan exempelvis nämnas elefant, giraff, flodhäst, buffel, zebra, gnu, spetsnoshörning (finns endast i ett lite område som är inhägnat för att skydda noshörningarna), leopard, gepard, Klippspringare, mindre kudu, lejon och hyena.

Bästa tiden för en safari i parken (både East och West) är under den torraste delen av året, mellan juni och oktober. Det är dock alltid värt ett besök i detta enorma naturskyddsområde, oavsett tid på året, men det kan vara regnigt från mitten av mars fram till slutet av maj.

Under den torraste delen av året blir det väldigt torrt i södra Kenya och många av de icke-permanenta vattenhålen och floderna torkar ut. Detta innebär att djuren samlas kring de stora vattenhålen och floderna och det är då lätt att se många djur.

Tsavo är en perfekt destination i för er som spenderar en vecka eller två på stranden på Kenyas kust och vill ha några dagars safari. Ni kan ta er dit med tåg eller bil, vi rekommenderar tåg.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev