Tillbaka

Valhajar vid Mafia Island


Mafia Island utanför södra Tanzania är en av världens bästa platser att se valhajar. Mafia är en av Östafrikas mindre kända öar och den tillhör inte, som ibland hävdas, Zanzibar arkipelagen. Mafia är en egen arkipelag bestående av huvudön, med samma namn, och ett flertal mindre öar, däribland Chole Island, Juani Island och Jibondo Island. Ögruppen är geografiskt separerad från Zanzibar (som består av huvudöarna Unguja, ofta kallad Zanzibar, och Pemba samt ett flertal mindre öar) och den tillhör inte heller den semiautonoma regionen Zanzibar.

Mafia Island

Mafia Island

Mafia är en liten ö där fiske är den största näringen, befolkningen är ganska liten, knappt 50 000 invånare, som för resenärer är mest känd för dykning, snorkling och möjligheten att se valhajar. Ön är under säsongen den bästa platsen i Östafrika att se dessa fantastiska, och enorma, djur.

Valhajar är, namnet till trots, inte valar utan fiskar. Att de förväxlats med valar är kanske inte så konstigt med tanke på att de normalt blir 6 till 10 meter långa och kan väga så mycket som 20 ton.

Valhajen lever i alla tropiska vatten och lever, av smådjur, framför allt plankton som den får i sig genom att simma med sin enorma mun öppen och sila djuren från vattnet. För människor är valhajen helt ofarlig och det går ofta för simmare att komma den riktigt nära.

Valhaj utanför Mafia Island

Valhaj utanför Mafia Island

Valhajen, behöver på grund av sin storlek, mycket mat och att de finns just utanför Mafia Island beror på den goda tillgången på plankton. I de flesta delarna av världen migrerar valhajar mellan olika platser på grund av variation i tillgång på föda. Vattnet utanför Mafia är rikt på plankton året om så valhajarna finns i närheten i precis konstant.

Under april till september befinner de sig dock oftast på djupare vatten en bit från Mafia så den bästa tiden att se dem är mellan oktober och mars då valhajarna kommer in i det grundare vattnet nära Mafia. Den absolut säkraste tiden på året att se dem är november och december då de ofta kommer så nära att de går att se från stranden.

Utanför södra Mafia är 822 kvadratkilometer skyddat i en marin nationalpark, Mafia Island Marine Park. 75 % av parken består av hav men parken skyddar också mangroveskogar och annan unik strandmiljö på Mafia Island.

I just detta område är möjligheterna att se valhajar mycket god. I den marina nationalparken finns också fantastiska korallrev, fiskar och havssköldpaddor vilket gör Mafia till en fin destination för att snorkla och dyka.

Flera av hotellen på Mafia ligger inne i den marina parken. Detta innebär att alla gäster betalar parkavgifter per dygn de bor där och bidrar på så sätt till att finansiera detta viktiga naturområde. Naturligtvis måste ni som gäster tänka på att vara extra varsamma med naturen när ni bor här. Å andra sidan är det en fantastisk lyx att bo inne i en marin nationalpark och få ta del av den fantastiska naturen.

Simma med valhajar utanför Mafia Island

Simma med valhajar

Simma med valhajar

Valhajar är helt ofarliga för människor, de lever helt av plankton. De tycks inte heller se människor som ett hot och låter oss ofta komma när dem. Därför är det möjligt att simma med dem på en del platser i Afrika, varav Mafia är en av de bästa. Att simma bredvid en nästan 10 meter lång valhaj är en upplevelse som är svår at beskriva och måste upplevas. Det är dock viktigt att göra det på rätt sätt. Vi på African Tours & Safaris rekommenderar endast arrangörer som har en stark kunskap om valhajar och en stor respekt för dem. De kan lätt störa om de känner sig jagade och de ska absolut inte vidröras. Säsongen för att simma med valhajar är oktober till början av mars.



Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev