Tillbaka

En skoldag i Zambia


Mellan skolbyggnader och bostadshus kommer Miracle Frank Mbulo gående över gräset. Han är 18 år och bor i SOS-barnbyar i Zambias huvudstad Lusaka.

– Jag har bott i barnbyn i elva år nu. Min mamma och pappa är döda men jag har en moster som hälsar på mig ibland, säger Frank.

Tidigare bodde han hemma hos sin moster, men när hon inte längre kunde försörja honom flyttade han hit. Byn ligger strax utanför Lusaka och husen i byn ligger utspridda mellan trädgårdsgångar och gräsmattor.

– Jag går i skolan här så det är bara fem minuter mellan huset där jag bor och skolan. Mina favoritämnen är religion och matte. Nu går jag sista året i grundskolan och hoppas kunna läsa vidare på högskolan, helst något inom webbdesign. Utbildning är viktigast av allt, utan utbildning blir man inget.

Frank är ordningsman i klassen och säger att han försöker vara ett gott exempel för de andra eleverna. Det går 37 elever i klassen och efter lektionstid kan de som vill få läxhjälp. Frank studerar hårt för att få bra betyg, men på helgerna tar han ledigt och spelar fotboll och volleyboll.

– Att titta på teve tycker jag är trist, men jag tittar ibland om det är någon bra film som visas.
Eftersom Frank har passerat 15 bor han i ett så kallat ungdomshus för pojkar. Tolv ungdomar bor i samma hus tillsammans med en vuxen ”huspappa”.

– Vi lär oss livskunskap, hur man sköter ett hushåll och håller en budget. Vår ”huspappa” ser efter oss och jag räknar alla här i byn som min familj. När jag blir vuxen vill jag arbeta med föräldralösa barn och hjälpa andra så som jag själv har blivit hjälpt.

—————–

Är du nyfiken på Zambia? Kolla in vårt utbud till Zambia här.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev