Tillbaka

En skoldag i Malawi


Costina Phiri har långt till skolan. Det tar två timmar att gå dit och varje morgon måste hon gå upp klockan fyra för att hinna hjälpa till med hushållssysslorna innan hon promenerar till skolan. Costina är 15 år och bor i Nkhata Bay vid Malawisjöns strand. När vi träffar henne i klassrummet efter lektionstid är den röda tegelbyggnaden ödsligt tom och skolgården övergiven.

– Jag bor med mamma, fyra syskon, mormor och morfar i en by åtta, nio kilometer från skolan. Min pappa är död, mamma är jordbrukare. Varje morgon innan skolan städar jag huset och hämtar vatten. Halv sex börjar jag promenera för att hinna fram i tid. Hemma äter jag ingen frukost men ibland delar klasskompisarna med sig om de har med sig frukt eller rostad majs, säger Costina.

Malawi är ett av Afrikas fattigaste länder och skolan har dåligt med resurser. I Costinas klass går 63 elever men det finns inte läromaterial och skolböcker till alla.

– Jag har ingen skolväska utan bär anteckningsböcker, pennor och en miniräknare i handen eller i en plastpåse. Eftersom vi inte har tillräckligt med böcker måste vi dela, jag har ansvaret för läroboken om jordbruk, det finns elva sådana i klassen.

Skoldagen är slut vid två-tiden och då går Costina hem och äter dagens första riktiga mål mat. När det är examenstider går hon sedan tillbaka till skolan igen för kvällsstudier. Annars är hon rädd att hon ska halka efter i klassen.

– Det finns ingen el i skolan så vi använder ficklampor för att studera. Min dröm är att bli sjuksköterska. Om jag får riktigt bra betyg kan jag få stipendium och studera gratis på universitetet, då ingår även mat och boende.

————-

Är du nyfiken på Malawi? Kolla in vårt utbud här.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev