Tillbaka

En skoldag i Tanzania


Koko Meseyeki kämpar för att försöka kunna gå kvar i skolan. Hon är 15 år och bor i Makuyuni utanför Arusha i norra Tanzania. Koko har gått åtta år i skolan men har nu varit tvungen att hoppa av.

– Pappa skadades i en trafikolycka när jag var liten och alla våra tillgångar har gått till hans vård. Skolan kostar pengar och mamma har inte råd med alla avgifter, säger Koko.

Men trots familjens ekonomiska svårigheter tänker Koko göra allt hon kan för att fortsätta studera.

– Jag försökte tigga pengar hos grannarna, men fick inte ihop tillräckligt och var tvungen att sluta efter årets första termin. Men jag vill inte tillbaka till byn. Utbildning kan ge mig ett jobb så jag kan hjälpa min familj. Jag vill bli högstadielärare i geografi, matte och fysik. Det är mina favoritämnen och jag har bra betyg. Nu försöker jag hitta en skolsponsor och så fort jag har pengar ska jag börja skolan igen.

Kokos familj bor utanför Makuyuni i en traditionell by där husen är byggda av lera och taken är av vass. Hennes mamma är småbrukare och odlar majs – familjens kor och getter har sålts för att bekosta pappans vårdkostnader. Koko är äldsta dottern i familjen, hon har tre bröder och en syster.

– När jag gick i skolan hyrde jag ett rum i Makuyuni för att slippa ha så långt att gå varje morgon. Men rummet hade ingen elektricitet så det var svårt med läxorna. Varje helg gick jag hem för att plugga, hjälpa mamma med att tvätta och städa. På söndagarna går jag i kyrkan.

—————

Är du nyfiken på Tanzania? Kolla in vårt utbud här.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev