Tillbaka

Garden Route


Garden Route är en av Sydafrikas allra mest kända och mest populära turistattraktioner. Kuststräckan som kallas Garden Route sträcker sig cirka 300 kilometer från Mossel Bay i väster till Storms River i öster längs Sydafrikas sydkust mellan bergen Outeniqua och Tsitsikamma i norr och Indiska Oceanen i söder. Landskapet längs med kusten är dramatiskt och vackert med karga klippor, vita stränder, vilda vågor, djupa raviner och höga berg.

 

Den lilla landremsan som ligger mellan havet och bergen har ett klimat som skiljer sig från närliggande delar av Sydafrika. Den fuktiga luften från havet blåser in över land hålls effektivt kvar av bergen i norr. Detta skapar ett klimat med svalare somrar och mildare vintrar än områdena norr om bergen. Bergen skapar också en större nederbörd vilket gör att landskapet längs Garden Route oftast är grönt medan områdena norr om bergen i Karooo är karga och torra.

 

Eftersom garden Route har ett bra vägnät, gott om små städer med trevliga hotell och guesthouses och en mängd attraktioner att se och uppleva är det en perfekt destination att uppleva med hyrbil. Vi hjälper er att hyra en bil, bokar in stoppen på vägen och ser till at ni har GPS/karta och sedan är det bara att ge sig iväg och upptäcka den fantastiska naturen, de vilda stränderna, bergen, städerna, restaurangerna längs en av världens vackraste kuststräckor.

Ett milt klimat året om
Garden Routes attraktioner

Ett milt klimat året om

Garden Route är känt för sitt milda klimat. Klimatet brukar kallas för ett tempererat medelhavsklimat med långa, varma, men sällan heta, somrar, och milda vintrar. Nederbörd förekommer året om men med en tyngdpunkt på vintermånaderna. Liksom resten av Sydafrika har Garden Route motsatta årstider jämfört med Europa och resten av norra halvklotet med vinter mellan juni och augusti och sommar under norra halvklotets vinter. Klimatet är starkt påverkat av Indiska Oceanen. En av effekterna av Indiska Oceanen är att årstiderna är något förskjutna. Sommaren är varm och sommarvärmen stannar ofta långt in i höstmånaderna april och maj medan våren kan vara sval och den riktiga sommarvärmen kan dröja fram till november-december. Indiska Oceanen modererar temperaturerna längs hela kuststräckan. En bit in i landet kan hettan vara stark under sommaren samtidigt som vinternätter kan vara riktigt kalla (under fem grader). Men längs Garden Route är sommarens temperaturer ofta mer behagliga, mellan 25 och 30 grader, och vintermånaderna milda.

 

Hängbro över Storms River i Tsitsikamma Nature Reserve

 

Indiska Oceanen och bergen Outeniqua och Tsitsikamma skapar också en större nederbördsmängd I Garden Route än I stora delar av Sydafrika. Fuktig luft som blåser in från havet tvingas upp över Bergen och kyls då av och släpper ifrån sig fukt som regn. Garden Route har tack vare mer nederbörd ett grönskande landskap nästan året om. Den högre luftfuktigheten gör också att Garden Route slipper de kalla nätterna som inlandet i Sydafrika får under vintermånaderna. I Karoo, på andra sidan bergen är nattfrost vanligt på vintern, i Garden Route händer det i princip aldrig utan nätterna är svala även på vintern.

Garden Routes attraktioner

Knysna

Den lilla staden Knysna ligger vid lagunen där Knysnafloden mynnar ut i Indiska Oceanen. Vid Knysnaflodens mynning bildar två höga klippor, Knysna Heads, på vardera sida av floden en smal öppning ut mot havet. Utanför är havet vilt med starka tidvattenströmmar. Detta har skapat lagunen där det söta flodvattnet blandas med salt havsvatten. I det bräckta vattnet i Knysnalagunen finns ett rikt djurliv och mest kända är nog de endemiska sjöhästarna som bara finns här och längs delar av Sydafrikas sydkust. En av höjdpunkterna vid ett besök i Knysna är en solnedgångskryssning på Lagunen. På Lagunens södra sida ligger reservatet Fetherbed. Vid foten av det västra berget i Knysna Heads växer en grönskande skog med fina vandringsleder och en rik flora.

 

Knysna är också spännande att bara strosa runt i. Staden är byggd delvis på öar i lagunen och runt kanaler. En stadsrundtur kan också göras i kanot. Om ni vill bo unikt och bra i Knysna kan vi rekommendera exempelvis:

 

The Turbine Hotel – en gammal kraftstation nere vid kanalerna som byggts om till ett unikt hotell. Många detaljer från det gamla kraftverket har bevarats för att skapa en unik och mycket trivsam miljö.

 

 

Head Over Hills – ett boutiquehotell med perfekt läge allra högst upp och allra längst ut på den västra klippan i Knysna Heads. Hotellet har en fantastisk utsikt över havet, lagunen och Fetherbeds naturreservat.

 

 

Tsitsikamma National Park

 

Om ni vill ge er ut på vandring och upptäcka landskapet i Garden Route till fots kan vi rekommendera ett besök i Tsitsikamma National Park. I Tsitsikamma finns vackra vandringsleder i djupa raviner och genom urskog, vackra stränder och vilda vågor.

 

Bungee jump från Bloukrans Bridge i Storms River

För er som älskar adrenalinkickar så kan vi rekommendera att testa världens högsta bungee jump från Bloukrans Bridge vid Storms River.

 

 

Plettenberg Bay och Robberg Nature Reserve

En bit väster om Knysna ligger den lilla staden Plettenberg Bay, oftast bara kallad Plett. Söder om Plettenberg Bay sticker en liten halvö ut i havet. Hela halvön är skyddad i det vackra naturreservatet Robberg. Reservatet skyddar viktiga häckningsplatser för ett flertal olika fåglar och det går at se valar (delar av året) och sälar i reservatet. Reservatet lämpar sig för en dagsvandring med utgångspunkt från Plettenberg Bey.

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev