Tillbaka

Safari i Kenya – den stora migrationen


Den stora migrationen i Kenya

I det här blogginlägget får du veta mer av våra Afrikaexperter varför du skall planera din safariresa till Kenya så den passar in med den stora migrationen.

Upplev naturens eget underverk på er safari i Kenya. Den världsberömda stora migrationen, gnuernas och zebrornas årliga vandring medsols kommer till Masai Mara i Kenya i juli eller augusti varje år. Kenya är ett land fyllt med fantastiska naturupplevelser men inget slår de enorma hjordarnas intåg i Masai Mara.

Ballonger över migrationen i Masai Mara Kenya
Ballonger över migrationen i Masai Mara Kenya

Därför ska ni välja en safari i Kenya

Om du älskar naturupplevelser och vill se vilda djur i deras naturliga livsmiljö är en safari i Kenya ett perfekt val för dig. Savannen i Kenya är en av de djurrikaste i Afrika och lockar besökare från hela världen att utforska dess fantastiska naturreservat och nationalparker. I nationalparker som Lake Nakuru, Lake Naivasha, Amboseli och Masai Mara kan ni se mängder av stora djur som giraff, gnu, zebra, gasell, antilop, apa, hyena, schakal, gepard, vårtsvin, klippgrävling, mungo, struts och, naturligtvis, ”The Big Five” lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel.

Masai Mara – hem till den stora migrationen

Höjdpunkten på en safari i Kenya är Masai Mara National Reserve. Artrikedomen, av stora däggdjur, är oöverträffad, och få platser kan mäta sig med Masai Mara när det handlar om chansen att få se de stora rovdjuren som lejon, leopard, hyena och gepard. Även många av de mindre rovdjuren i Östafrika, som ökenlo (också kallad karakal), serval och afrikansk vildkatt kan ni se i Masai Mara.

Men framför allt är Masai Mara skådeplatsen för den mest spektakulära delen av gnuernas och zebrornas årliga migration. I november vandrar enorma hjordar gnuer och zebror söderut ner till de sydligaste delarna av Serengeti i Tanzania för att beta det korta gräset som kommer med de korta regnen i november. Under den svenska vintern håller sig gnuerna nere i södra Serengeti och en höjdpunkt är i februari då gnuerna kalvar. När de långa regnen faller över Östafrika i mars, april och maj vandra gnuerna och zebrorna mot nordväst och passerar Serengetis västra korridor och Grumeti för att under juni och början av juli fortsätta rakt norrut och i mitten eller slutet av den svenska sommaren återvända till Masai Mara i Kenya.

I en ständig jakt på grönare gräs vandrar de enorma hjordarna genom Masai Mara i augusti, september och oktober. Här utspelar sig de världsberömda scenerna när tiotusentals gnuer kastar sig ner i de vilda floderna och simmar med hopp om att nå andra sidan innan de blir byte för hungriga krokodiler.

Gnuer simmar över Marafloden i Masai Mara

I Masai Maras böljande landskap med öppen savann och glesa akaciaskogar kan ni se gnuer och zebror i hjordar på flera hundratusen. Ni kan stå i er jeep och sakta färdas framåt med blicken mot horisonten och se hjordarna sträcka sig så långt ögat kan nå. En av våra resenärer beskrev en safari i Masai Mara som att färdas i tiden och det är en bra beskrivning. Den stora migrationen i Masai Mara känns som om att uppleva en svunnen tid på enorma hjordar med djur strövade fritt över vår jord.

Den enorma mängden bytesdjur gör att de stora rovdjuren, lejon, hyenor, leoparder, är otroligt aktiva under migrationen i Masai Mara. Lejonen syns ofta jaga, även mitt på dagen. Där lejonen fäller byten flockas även hyenorna. Håll kameran nära till hands för ofta utspelar sig spektakulära scener när flockar med hyenor försöker stjäla byten från lejonen. Men de mäktiga lejonen är överlägsna i storlek och styrka och det krävs ett styrkeförhållande på upp emot tio mot en för att hyenorna ska lyckas.

En safari i Kenya och att uppleva den stora migrationen är en oförglömlig naturupplevelse. Ta chansen att utforska Kenyas vildmark och skapa minnen för livet.

Zebror följer med gnuerna i den stora migrationen
Zebror följer med gnuerna i den stora migrationen

Välj ditt boende på safari noga

En stor del av upplevelsen under er safari i Masai Mara är ert boende. Kenya erbjuder safarilodger och tältcamps i allt från mellanklass till lyxiga femstjärniga lodger av absolut världsklass. Vi rekommenderar boende i safaritält. Tälten är stora och rymliga och har riktiga sängar, toalett och dusch, men genom canvasväggarna kan ni höra savannens ljud. När ni släcker lampan på kvällen för att sova kan ni höra de frustande gnuerna, ylandehyenor och rytande lejon. Tält camps innebär inte att ni måste göra avkall på bekvämlighet eller lyx. Välj att bo i en luxury tented camp och ni får vackert inredda safaritält, medfantastiska sängar, mat av absolut toppklass, möjligheten att välja ett favoritvin till maten eller ett glas champagne vid lägerelden på kvällen, samtidigt som ni inte har närheten till naturen och vildmarken. Resa till Kenya och upplev den stora migrationen, bo rustikt och mysigt eller lyxigt och elegant, men alltid med samma närhet till den afrikanska vildmarken.

Olengoti Luxury Safari Camp
Olengoti Luxury Safari Camp

Kombinera er safari i Kenya med sol och bad på Seychellerna

Efter en upplevelserik safari i Masai Mara med den stora migrationen som höjdpunkt kan ni flyga vidare till Seychellerna för sol och bad och nya upplevelser på några av de vackraste stränderna i världen. Läs mer om vår resa Kenyasafari & Seychellerna.

African Tours & Safaris, 2024Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev