Tillbaka

Masai Mara


 

Masai Mara är Kenyas mest kända och i de flesta avseenden också i särklass bästa safaripark. Masai Mara utgör den nordligaste delen av det unika ekosystemet Serengeti-Ngorongoro-Masai Mara där Serengeti och Ngorongoro Conservation Area ligger i Tanzania. Detta ekosystem är hem till den högsta koncentrationen stora däggdjur av alla naturområden i världen och världsberömt för den väldiga migrationen, 2 miljoner gnuer och zebror vandrar i en årlig cykel i ständig jakt på grönt gräs och vatten.

 

Masai Mara brukar oftast beskrivas som toppen på isberget och utgör enbart cirka 10 % av det totala naturområdet. Masai Mara må vara en liten del av hela ekosystemet men tillsammans med Seronera Valley i centrala Serengeti och Ngorongorokratern är Masai Mara den del av hela naturområdet som har flest stora däggdjur året om. I Masai Mara finns gott om vatten även under torrsäsongen och därför är området hem till stora mängder djur även de månader då migrationen befinner sig i Serengeti.

 

Masai Mara är ett av världens bästa områden att se stora däggdjur som t.ex. lejon, hyena och leopard. Masai Mara är en så kalla Big Five park, det innebär att ni i parken kan se lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning.

Djur och natur i Masai Mara
Klimat i Masai Mara
Safarilodger i Masai Mara
Safari till Masai Mara

Djur och natur i Masai Mara

 

Masai Maras natur påminner mycket om naturen i centrala och norra Serengeti; öppen savann med inslag av glesa skogar och snåriga buskage. Landskapet är delvis flackt och delvis böljande. I västra Masai Mara reser sig en kulle som löper längs reservatets gräns. Uppe på denna kulle ligger några av Masai Maras mest exklusive lodger med en makalös utsikt över savannen.

 

Livsnerven i Masai Mara är Marafloden och dess bifloder som sprider ett nätverk av permanenta floder vattenflöden i Masai Mara och utgör själva grunden till att parken är hem till så enorma mängder stora däggdjur året om.

 

Bland de stora däggdjur som finns i riklig mängd i Masai Mara kan exempelvis namänas lejon, hyena, leopard, gepard, schakal, flodhäst, giraff, elefant, Thomsons gasell, Grants gasell, impala, vattenbock, Klippspringare, zebra, gnu, buffel, eland, babian samt ett flertal olika sorters apor och en mängd fåglar (över 500 arter har skådats i Masai Mara).

 

Klimat i Masai Mara

Masai Mara ligger precis söder om ekvatorn men tack vare att hela parken ligger ganska högt, drygt 1 500 meter över havet, är klimatet förhållandevis svalt med ganska små temperaturskillnader över året. De varmaste månaderna är september t.o.m. mars då maxtemperaturer på eftermiddagen oftast ligger på mellan 25 och 30 grader. De svalaste månaderna är maj till augusti då temperaturen oftast variera mellan 22 och 25 grader på eftermiddagarna. Året om är det svala nätter i Masai Mara, oftast runt 12–15 grader. Under klara nätter i juni, juli och augusti kan temperaturen falla under 10 grader.

 

Liksom i Serengeti i Tanzania är den mest logiska indelningen av året i Masai Mara i tre årtider.

 

Juni till oktober är det torrsäsong. Mestadels är vädret torrt och soligt men framförallt i början av årstiden förekommer en del dagar med molniga förmiddagar. Regn är ganska ovanligt men det förekommer.

 

November till februari är de så kallade korta regnen. Det är ganska varmt och mycket sol men ibland byggs stackmoln upp och åskskurar skapas. Regnskurar kan vara ganska kraftiga men är oftast korta och oftast regnar det inte varje dag.

 

Mars till maj är regnsäsong, kallat ”de långa regnen” i Östafrika. Det kan regna kraftigt, flera timmar i sträck och varje dag under en eller flera veckor i sträck.

 

Safarilodger i Masai Mara

 

Masai Mara har ett flertal safarilodger i olika standard från mellanklass till lyx. Vi listar inte alla eller ens ett på något sätt representativt urval här utan vi listar de tältcamps och safarilodger som vi känner till och samarbetar med.

 

Mara Nyumbu Camp
Masai Mara Nyumbu Camp ligger i den östlig aste delen av Masai Mara med br adjurliv i lodgens närhet året om. Lodgen är av mellanklass. Läs mer om Mara Nyumbu Camp.

 

Mara Leisure Camp
Mara Leisure Camp är en mycket trevlig och omtyckt tältcamp i centrala Masai Mara. Lodgen är lite lyxigare och passar er som vill bo riktigt bra. Läs mer om Mara Leisure Camp.

 

Mara Sentrim Camp
Vi har fått rapporter från samarbetspartners i Kenya om klagomål på Mara Sentrim Camp. Därav rekommenderar vi inte denna lodge för tillfället (2019-03). Vi uppdaterar här om detta ändras.

 

Mara Serena Lodge
Safarihotell beläget på en kulle i centrala Masai Mara. Hotellet har en spännande design med rummen byggda i en hästskoformad byggnad med restaurang, lounge och pooldäck i mitten av hästskon. Lodgen ligger i ett område med gott om djur och är ett bra alternativ för er som vill bo med ett hotells bekvämlighet hellre än i en tältcamp.

 

Kilima Mara Camp
Lyxig lodge av mycket hög standard belägen på toppen av en kulle i västra Masai Mara med en fantastisk utsikt. Kullen där lodgen ligger brukar kallas för God's Window just för sin vackra utsikt. Denna lodge passar er som vill bo riktigt bra under er safari i Masai Mara.

 

Safari till Masai Mara

 

Masai Mara är en bra park att besöka som enda park på en kortare safari eller som en del av en lite längre safari. Masai Mara är hem till mängder av djur så oavsett om ni besöker enbart Masai Mara eller fler parker får ni se mycket djur.

 

Bra safarirutter som inkluderar Masai Mara är t.ex. en 3-4 dagsr safari till Lake Nakuru och Masai Mara, 4-5 dagars safari till Lake Naivasha, Lake Nakuru och Masai Mara eller 6-7 dagars safari till Lake Naivasha, Aberdare, Lake Nakuru och Masai Mara.

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev