Tillbaka

Bästa tiden att se valar i Sydafrika


Drömmer du om att åka på en valsafari i Sydafrika? I havet utanför Sydafrika finns goda chanser att se valar, men eftersom valarna migrerar befinner de sig inte alltid utanför Sydafrikas kust. I detta blogginlägg ska vi guida er till de bästa tiderna och platserna för att se valar i Sydafrika.

Sydkapare utanför Hermanus
Sydkapare utanför Hermanus

Bästa tiden på året för valskådning i Sydafrika

Den bästa tiden att se valar i Sydafrika varierar beroende på valarnas migrationsmönster och var i landet du befinner dig. Generellt sett är den bästa säsongen för valskådning i Sydafrika mellan juli och november. Under denna period migrerar valarna från Antarktis till Sydafrikas varmare vatten för att para sig och föda upp sina kalvar.

De bästa platserna att se valar i Sydafrika

Det finns ett flertal platser längs Sydafrikas kust som är bra för valsafari. Vilken som är allra bäst varierar från år till år och även, i viss utsträckning, mellan olika delar av valsäsongen. Alla de platser vi nämner nedan erbjuder mycket goda chanser att se valar. Detta är inte de enda platser i Sydafrika ni kan se valar, men i vår mening, de bästa. I alla dessa orter kan ni boka guidade turer med båt för att se valar, på ett flertal platser kan ni även se valarna från stranden.

  • Hermanus – den lilla staden belägen en dryg timme öster om Kapstaden är känd som en av världens bästa landbaserade valskådningsdestinationer. Valarna kommer ofta nära kusten här, med lite tur kan ni se dem från stranden. Vanligaste valen här är sydkapare (eng: South Rightern Whale). Med lite tur kan man även se t ex späckhuggare och delfin.
  • De Hoop Nature Reserve – Detta naturområde i Västra Kapprovinsen erbjuder fantastiska möjligheter att se valar direkt från stranden, ofta bara ett fåtal meter ut i havet. Även här är det framför allt sydkapare ni kan se.
  • Plettenberg Bay – denna vackra kuststad i östra Kapprovinsen är ett annat utmärkt val för att se valar. Mellan juni och november kan ni se sydkapare här. Under den svenska vintern, framför allt februari och mars kan ni också ofta se knölvalar.
  • False Bay – strax utanför Kapstaden, på den västra sidan av Kaphalvön ligger False Bay. I havet i False Bay kan ni se knölvalar men även, för den som vågar, hajar. Guidade båtturer för att se valarna arrangeras från Simon’s Town.

African Tours & Safaris, 2024Bästa tiden att se valar i Sydafrika

Prenumerera på Nyhetsbrev