Tillbaka

Mount Meru, Kilimanjaros lillasyster


Mount Meru är Tanzanias näst högsta berg och liksom Kilimanjaro är det en fristående konvulkan. Mount Meru är berget nästan alla safariturister i Tanzania ser då det reser sig  4556 meter över havet alldeles norr om Arusha som safariturer till bl.a. Serengeti och Ngorongorokratern utgår från.

Mount Meru

Eftersom berget ligger så nära Tanzanias världsberömda berg Kilimanjaro så förbises det av de allra flesta turister. Men det är ett fantastiskt berg som bjuder på dramatisk natur och krävande bestigning. För er som älskar äventyr och bergsvandring är Mount Meru en på många sätt lika stor utmaning som Kilimanjaro.

Mount Meru är minst lika tufft som Kilimanjaro

Mount Meru Peak

Mount Meru må vara cirka 1 300 meter lägre än Kilimanjaro men berget är brant och ni tar er upp och ner för berget på bara tre dagar. Från starten 1 500 meter över havet ska ni ta er upp 3 000 meter till toppen på bara två dygn och sedan vandrar ni hela vägen ner igen på en dag. Stora delar av vandringen går mycket brant uppför. På den första dagen kan ni välja mellan at gå 6 km brant uppför eller 13 km lite mer flackt. Andra dagen går mestadels brant uppför, först genom skog och sedan genom ett öppet hedlandskap.

Den verkliga utmaningen är toppbestigningen. Det är en riktigt tuff utmaning. Ni börjar flackt i en kilometer innan ni svänger västerut och klättrar brant upp till Rhino Point. Därifrån går det svagt nerför innan det kommer en passage med smala stigar och branta uppförsbackar. På slutet vandrar ni över bergskammen och avslutar med 45 % stigning i vad som känns som en sanddyn. Glöm inte att ni ska ner sedan också. Krafterna kan sina redan på vägen up och nervägen kan vara en väl så tuff utmaning. Det är jobbigt att hålla emot med trötta ben i branta nerförsbackar.

Jag har alltid älskat Medelhavet. landskapet, maten, kulturen, människorna och maten. Jag har rest många gånger till länderna kring Medelhavet, Spanien, Frankrike, Italien, Grekland. En av mina mest fantastiska upplevelser var när jag stod på toppen av Pic de Bertagne i södra Frankrike och blickade ut över Medelhavet. Men även denna utsikt bleknar mot utsikten över Kilimanjaro i soluppgången från Saddle Hut, 3500 meter över havet på Mount Meru.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev