Tillbaka

Impala


Impalan är en mellanstor antilop som lever i savann och glesa akaciaskogar i stora delar av södra och östra Afrika. En vuxen individ har en mankhöjd på 70–90 centimeter och väger mellan 40 och 75 kg. Den känns igen bland annat på sin päls som är ljusbrun på halsen, nacken och ryggen och en ännu ljusare brun på magen och på benen.

Impala

Impalan lever i stora flockar

Impalan lever framförallt i områden med glesa skogar eller i närheten av glesa skogar samt nära vatten. Den lever i flockar. En flock med honor har en dominant hane medan hanar som inte leder en flock lever i flockar med andra ”ungkarlar”. Att para sig med honorna för att föra sina gener vidare och samtidigt försvara flocken från andra hanar kräver mycket tid och energi vilket leder till att den dominante hanen ofta inte hinner äta tillräckligt mycket och därför snabbt blir svagare och oftast efter en ganska kort tid förlorar sin hjord.

Den äter både gräs och löv, olika mycket beroende på tillgång.

Impala

Hanarna har stora horn som de använder för att slåss mot andra hanar med, framförallt för att försvara sin position som ledare för en flock eller för att ta över en flock.

Den är vanligt förekommande i t.ex. Kruger National Park i Sydafrika, Masai Mara i Kenya, Serengeti i Tanzania och en mängd andra reservat och nationalparker i södra och östra Afrika.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev