Tillbaka

Fynbos – en del av Sydafrikas helt unika flora


Fynbos är en helt unik växtlighet som till stor del bara finns i Sydafrikas regioner Western Cape och Eastern Cape. I dessa provinser i Sydafrika finns ett flertal skyddade naturområden vars huvudsakliga syfte är att bevara och skydda fynbosvegetationen. Det är en region som inte bara är unik i det avseendet att det är en liten region med otroligt stor andel endemiska växter (växter som bara finns där, ingen annanstans i världen) utan också för en extrem biodiversitet, dvs. artrikedom.

Området kallas på svenska för Kaps floraregion (eng: Cape Floristic Region) och täcker i stor utsträckning den del av Sydafrika som har det som brukar kallas för Medelhavsklimat; långa torra och varma somrar, milda och regniga vintrar. Övriga Sydafrika domineras av torra vintrar och regn på sommaren.

Fynbos

Kaps floraregion består till stor del av Fynbos, en sorts busk- och hedvegetation som sträcker sig 100 till 200 km inåt landet från kusten mellan Clanwilliam i norra Western Cape till Port Elizabeth i Eastern Cape. Fynbosområdet täcker cirka 50 % av den totala ytan av Kaps floraregion men är hem till 80 % av arterna.

Hela Kaps floraregion har en stor artrikedom men den är som allra störst i Fynbosområdet. I detta område finns mer än 9000 olika växtarter, varav mer än 6000 är endemiska, vilket gör det till ett av de artrikaste områdena i världen.

Den enorma artrikedomen kan beskrivas på en del ganska talande sätt. Området som alltså utgör en mycket liten del (någon procent) av den afrikanska kontinenten är hem till en femtedel av alla vetenskapligt beskrivna växter i hela Afrika. Enbart Taffelberget, som alltså ligger helt omslutet av storstaden Kapstaden, är hem till cirka 2200 växtarter, vilket är mer än hela Storbritannien.

Fynbosområdet delas in i två delar: lågland, under 300 meter över havet, och berg. Stora skillnader regionalt förekommer naturligtvis då södra Sydafrika har ett flertal olika mikroklimatområden, men generellt så karakteriseras låglandet av torra somrar och milda regniga vintrar.

Bergsområden har lite mer nederbörd över hela året och fler vattenkällor såsom sjöar och floder. Detta gör att förutsättningarna för växtligheten blir lite olika. Klimatförändring och jordbruk är hot mot Fynbos i hela regionen men framförallt i låglandet.

Ett annat hot mot Fynbos är invasiva arter. Det mest framträdande invasiva arterna är arter i acaciasläktet, hakeasläktet och tallsläktet. Hakea är en sorts buskar och små träd som från början är hemmahörande i Australien men även förekommer i Kalifornien. Tallsläktet är träd och buskar hemmahörande i Europa.

Dessa växter har i stora områden skapat problem för Fynbos som de tränger undan och tar stora delar av det tillgängliga vattnet från. Sedan mitten av 90 talet har arbete gjorts i delar av Kaps floraregion för att få bort invasiva arter. I detta arbete har bl.a. ett flertal privata naturreservat varit viktiga.

Avslutningsvis så vill vi bara nämna att vi tror att många av er är bekanta med en växt som är endemisk i just Fynbosområdet, nämligen Rooibos. Rooibos odlas numera för att framställa det välkända teet men ursprungligen växer denna buske endast i ett litet område i Kaps floraregion i Sydafrika.



Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev