Tillbaka

En skoldag i Lesotho


Senate Makhoali sätter sig ner på en av stolarna inne på rektorns rum. Hon är tolv år och går på Hoohlo Primary School Lesothos huvudstad Maseru. Det är kvavt i rummet och Senate har tagit med sig en kompis. De går i samma klass och har cirka 50 klasskompisar – men bara en lärare i varje ämne.

– Min familj bor i utkanten av Maseru så jag åker kollektivtaxi till skolan, det tar en halvtimme ungefär. Skoldagen börjar halv sju och håller på till klockan två på eftermiddagen, säger Senate.
Grundskolan i Lesotho är gratis, men eftersom skolböckerna sällan kommer i tid måste eleverna själva köpa sina böcker. Varje dag har Senate med sig en lunchlåda till skolan, ofta är det en smörgås med korvpålägg. Frukost och middag äter hon hemma.

Klass hon går i är indelad i tre grupper och varje dag ansvarar en grupp för att klassrummet städas och ställs i ordning efter skoldagen. Skolsalarna är utspridda på området i olika byggnader och skolgården är en naken grusplan.

– Vi sopar golvet och suddar ut på svarta tavlan. Sedan åker jag hem. Vi har tre olika skoluniformer för olika dagar i veckan, så när jag kommer hem tvättar jag mina kläder och sedan brukar jag hjälpa mamma att diska och städa.
Senate är yngst i syskonskaran och har en bror och en syster. Hennes pappa dog när Senate var liten och mamma försörjer familjen.

– Mamma jobbar på kontor som sekreterare, tror jag. Ibland brukar hon hjälpa mig med läxorna. Vi har ingen dator hemma och inte heller i skolan. Men jag tittar mycket på teve och när jag blir stor vill jag bli tevestjärna.Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev