Tanzanias bästa safariparker

Ofta har vi fått frågan vilken som är den bästa safariparken i Tanzania. En enkel fråga som saknar ett enkelt svar. Om vi tvingas att säga bara en park som är bäst så säger vi trots allt Serengeti. Mängden stora djur, det varierade landskapet, de stora lejonflockarna, gnuernas migration, allt sammantaget är Serengeti svårslaget. Men sanningen är att den safaripark som är bäst för dig/er beror på vilket sällskap ni reser med och vad ni har för önskemål och förhoppningar på er safari. Vi har därför nedan skrivit om vilka safariparker vi tycker är bäst utifrån olika scenarier.

 

 

Bästa safariparken för att se så mycket stora djur som möjligt – Serengeti.

 

 

Här finns mängder med rovdjur och betande djur. I Serengeti finns den enorma migrationen bestående av nästan 2 miljoner gnuer, hundratusentals Thomsons gaseller, Grants gaseller och zebror. Tiotusentals topis, impala, bufflar med flera. I Serengeti finns en mängd olika arter och det är tveklöst Afrikas bästa park för att se stora rovdjur som lejon, leopard och hyena. Läs mer om Serengeti

 

 

Mest lättillgängliga safariparken – Tarangire.

 

Endast två timmars bilresa från Arusha, på asfalterad väg, tar er till Tarangire. Över 3 000 kvadratkilometer Östafrikansk vildmark med mängder av stora djur. Läs mer om Tarangire.

 

 

Mest familjevänliga parken – Selous Game Reserve/Nyerere National Park.

 

Detta är en svår fråga, flera parker är familjevänliga, men vi väljer Selous Game Reserve/Nyerere National Park. Det går snabbt att flyga till Selous från Zanzibar eller Dar Es Salaam. I parken finns ett flertal familjevänliga boenden. I Selous erbjuds safari i öppen jeep, i båt och till fots. Variationen av aktiviteter och närheten till djur gör det perfekt för familjer. Ni slipper långa transporter på skumpiga vägar.

 

Selous Game Reserve är 1/1 2020 är uppdelat i två delar. Reservatet har delats i två ungefär lika stora delar där den ena delen ombildats till en nationalpark (Nyerere National Park) för att stärka djurskyddet.

 

 

Bästa parken att se lejon – Serengeti och Ngorongorokratern

 

Om ni vill se lejon på er safari, och handen på hjärtan vem drömmer inte om att se djurens konung i all dess majestätiska prakt, så är Serengeti och Ngorongorokratern de bästa parkerna. Här är lejon otroligt vanliga och de är vana vid människor så de kommer ofta nära jeeparna. I Ngorongorokratern söker lejon under heta dagar ibland upp jeeparna för att lägga sig i skuggan av dem, som på bilden överst på denna sida.

 

 

Bästa parken för att se elefanter – Lake Manyara och Tarangire

 

Tarangire och Lake Manyara är svårslagna när det gäller att se elefanter. I Tarangire är det framförallt under de torraste månaderna juli till början av november som elefanter ofta ses i stora hjordar, ibland flera hundra djur. Framförallt runt Tarangirefloden och den stora våtmarken. I Lake Manyara är det lätt att se elefanter året om, men sällan i så stora antal som i Tarangire. I båda parkerna är elefanterna vana vid människor och de kommer ofta mycket nära jeeparna.

 

 

Bästa park för att se noshörning – Ngorongorokratern

 

Noshörning är tyvärr en akut hotad art på grund av tjuvjakt under allt för lång tid. I Ngorongorokratern har Tanzania lyckats skydda noshörningen från tjuvjakt och här har antalet vuxit sedan årtionden. Nere i kraterns botten finns idag cirka 30 noshörningar. Lättast är de att se under ”de korta regnen” november till februari. När gräset blir långt kommer noshörningarna ut på de öppna gräsytorna i kratern för att beta långt gräs. När gräset är kort befinner de sig ofta inne i skogen och är då svårare att se.

 

 

Flest djur per kvadratkilometer – Ngorongorokratern

 

Om ni vill se så mycket djur som möjligt med så lite tid som möjligt spenderat med att skumpa runt i jeepen och leta efter dem så är Ngorongorokratern oslagbar. Nere i kratern lever cirka 30 000 däggdjur på 210 kvadratkilometer.

 

 

Bästa parken för er som vill se mycket djur men få safarijeepar – Ruaha och Katavi

 

I centrala Tanzania ligger den enorma nationalparken Ruaha. Över 20 000 kvadratkilometer afrikansk vildmark rik på stora djur. Trots den enorma ytan och det rika djurlivet hittar förhållandevis få turister hit. I Ruaha kan ni köra i timmar utan att se en annan safarijeep.

 

Längre västerut, nära Lake Tanganyika, ligger Katavi National Park. Hit hittar turister endast i hundratal årligen. Landskapet i Katavi variera med årstiderna och framförallt under torrsäsongen, juni till november är djurlivet exceptionellt med stora hjordar betande djur kring krympande vattenhål. Också stora rovdjur som till exempel lejon och hyena är vanliga i Katavi

 

Både Ruaha och Katavi ligger långt in i landet. Till Ruaha tar det en hel dag att köra från Dar Es Salaam, till Katavi två dagar (delvis längs mycket dåliga vägar). Bästa sättet att ta sig dit är därför med flyg.

 

 

Bästa parken att se schimpanser – Mahale Mountains och Gombe Stream

 

Om ni vill se schimpanser ska ni bege er till västra Tanzania. På bergen som sluttar ner mot Tanganyikasjön ligger Gombe Stream och Mahale Mountains National Park. Båda parkerna är bra för interaktioner med schimpanser och båda erbjuder boende vid Tanganyikasjöns strand. Mahale Mountains är en betydligt större park med ett större ekosystem. Parken sträcker sig upp över bergen till den östra sidan där skogen övergår i savann på grund av ett torrare klimat i bergens regnskugga.

 

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev