Tillbaka

Botswana bjuder på orörd vildmark


Botswana är ett land som passar perfekt för alla som funderar på en safariupplevelse. Landet ligger mitt i de södra delarna av Afrika och ett perfekt resmål för den som vill åka på safari. Ann Johansson jobbar på African Tours och har besökt Botswana ett flertal gånger. Därmed är hon något av en expert på detta vackra land.

Ann luftballong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Jag älskar detta vackra land. Har man möjlighet att åka till Botswana så ska man göra det, säger Ann Johansson.

Botswana är beläget på den sydafrikanska högplatån, cirka 1 100 meter över havet. Det är ett land med vidsträckt och i princip helt orörd vildmark som bara väntar på att du ska komma och upptäcka det. Med sina många nationalparker är Botswana som klippt och skuret för dig som skulle vilja uppleva en safari mitt i hjärtat av det vilda Afrika. Vi ringde upp Ann Johansson på African Tours för att samtala om Botswana i allmänhet och safari i synnerhet. Efter att ha besökt Botswana ett flertal gånger är Ann Johansson något av en expert på safariturism i detta land.

Varför ska man åka till Botswana på sin semester?

– Botswana är ett väldigt orört land, svarar Ann Johansson. Det är ett stort land som inte är särskilt tätbefolkat. Antalet invånare är ungefär två miljoner. Landet har inga större industrier och nedskräpningen är nästintill obefintlig, förutom i städerna där det givetvis kan vara smutsigt. Kriminaliteten är oerhört låg i Botswana jämfört med andra afrikanska länder. Det är ett land som är väldigt vackert och som har en safari som är ganska speciell. Man kan hitta olika typer av safari där. Man kan säga att Botswana är ett typiskt safariland.

Kan du beskriva vad en safari är för något?

– Ordet safari är ett ord på swahili som betyder ”resa”. En safari är alltså en resa som man gör och det finns numera olika sorters safari som man kan åka på. Man kan till exempel åka ut med en båt för att titta på valar, hajar och delfiner. Men det man oftast tänker på när man talar om safari är att man tillsammans med en guide åker iväg med en jeep eller annat terränggående fordon för att kunna titta på så många vilda djur som möjligt. Guiden berättar om alla djur man får se. Ibland stannar man jeepen för att få möjlighet att fotografera djuren. En safari ger rika minnen som man sedan har med sig resten av livet. Ett spännande sätt att åka på safari är att åka i en öppen jeep eftersom man kommer väldigt nära djuren, kan känna lukten av dem och höra deras läten på ett mycket intensivt sätt. Man vet aldrig vad som kommer att hända eller vad man får se. Safari är mycket spännande.

Hur lång kan en safari vara?

– Oftast är man ute en hel dag, men det finns också halvdagar. Man går upp väldigt tidigt på morgonen, redan vid fem eller sex på morgonen ger man sig iväg ut i nationalparken. Sedan är man ute i tre timmar och åker sedan tillbaka till sitt boende på campen eller lodgen där man bor för att äta lunch och vila lite innan man på eftermiddagen åker ut i kanske fyra timmar igen. Ett annat alternativ är att man helt enkelt tillbringar en heldag ute i nationalparken. Då har man med sig en picknicklunch som man äter någonstans utmed vägen.

Vilka olika nationalparker finns det i Botswana?

– Det finns väldigt många olika parker i Botswana som man kan besöka. Okavangodeltat är mycket speciellt. Det är världens största inlandsdelta. Vattnet kommer rinnande uppifrån Angola och fortsätter ner i Botswana, där det bildar detta väldiga delta. Djur och fåglar samlas kring dessa vattenkanaler och som turist färdas man antingen i en motordriven båt eller i en Mokorokanot som navigeras av en guide. Chobe National Park är en annan park som ligger i den norra delen av landet och som gränsar till Zimbabwe och Zambia. Parken ligger invid Chobe River, en känd biflod till Zambezi River. Chobe är känd för sina mycket stora elefantflockar men det finns givetvis även många andra djurarter där. Sedan har vi Makgadikgadi Pans Nationalpark som ligger i den nordöstra delen av landet. Den parken kanske inte är lika känd som de andra men den bjuder på olika vegetationer av spännande slag, bland annat uttorkade saltplattor, salt pans, en slags saltöken. Moremi Game Reserve är ett känt reservat i närheten av Okavango. Kalahariöknen finns också som ett alternativ. Här bor Sanfolket som förmodligen är världens äldsta etniska befolkningsgrupp. Kalahari är känt för sina många lejon. Inom de stora nationalparkerna finns det också mindre områden som är egna koncessioner, vissa av dessa kan vara privatägda.

När man tittar på det här med safariresor så slås man ofta av att det är väldigt dyra resor, som kostar betydligt mer än andra ”vanliga” resor. Hur kommer det sig?

– I Botswana är det med regeringens goda minne. Man vill helt enkelt inte ha in en massa turister i landet. Man är rädda om naturen eftersom miljön i Botswana är mycket speciell och man fruktar att en massturism skulle kunna skada miljön. Det får inte heller finnas hur många camps eller lodger som helst. Ett tillstånd för en camp eller lodge sträcker sig oftast över max tio eller femton år. Därmed blir priserna ganska höga eftersom avgiften till myndigheterna för att sätta upp och driva en camp är relativt dyra. Det kostar givetvis också en ganska hög summa att åka in i parken. Man löser nämligen en entréavgift innan man blir insläppt där. Men sedan ska man också veta att som turist får man verkligen något utöver det vanliga när man åker på safari i Botswana.

Om man beställer en safariresa till Botswana hos er på African Tours, vad ingår i den?

– Vi skräddarsyr oftast varje resa efter kundens egna önskemål. Många brukar börja sin resa vid Victoriafallen, som ligger inte särskilt långt från gränsen till Botswana. Sedan kanske man bara vill tillbringa ett par dagar i Botswana. Då kan man kanske tänka sig att stanna två dagar vid Victoriafallen och sedan två dagar i Chobe National Park, som ligger i närheten. Därefter kan man fortsätta sin resa till Sydafrika. Andra kunder vill uppleva åtta-tio dagar i de olika nationalparkerna och reservaten i Botswana och på så sätt få en verkligt intensiv upplevelse av den afrikanska vildmarken. Vi frågar alltid kunden vilka intressen man har, vad de känner till om resmålet och vad de vill uppleva och sedan bygger vi helt enkelt en resa för dem. Sedan har vi också flera färdigsydda resepaket på vår hemsida som man kan titta på.

Vilken tid på året är det bäst att besöka Botswana?

– Det är en jättesvår fråga. Torrperioden sträcker sig mellan juni och oktober. Då kommer det nästan inget regn. Det är inte lika grönt och fint då men det är lättare att se djuren som drar sig till de få vattenhål som finns under den perioden. Men det är också den dyraste perioden, nästan dubbelt så dyrt som under regnperioden eller ”den gröna perioden” som den också kallas. Regnperioden med all sin grönska är från första november till sista maj. Det regnar mest i februari och mars och då är det allra billigast att resa dit. Jag tycker själv att det är perfekt att åka till Botswana i november, då får man mest ut av sin resa. Om man åker under torrperioden är det mindre vatten i Victoriafallen jämfört med i till exempel februari eller mars då det är mycket vackrare där. Man får nog låta sin egen plånbok bestämma när man ska åka till Botswana.

Till sist: Vilka råd skulle du dela med dig av till ett sällskap som har bestämt sig för att resa till Botswana?

– Jag skulle nog vilja säga att om man kan åka dit och har möjligheten att göra det så ska man absolut göra det. Jag är själv väldigt förtjust i detta vackra land. När jag var i Okavangodeltat så såg jag inte skymten av en enda liten cigarettfimp. Inga papper. Ingenting. Man sitter i kanoten och färdas alldeles ljudlöst över vattnet. Det är som att befinna sig i paradiset. Botswana är ett spännande land. Där finns så många olika miljöer att upptäcka. Om man sedan kombinerar sin resa till Botswana med att besöka Victoriafallen och Sydafrika så får man uppleva ännu mer av Afrika.

Låter detta intressant? Boka din drömresa till Botswana härVill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev