Tillbaka

Att göra i Tanzania


 

Tanzania är mest känt för sina världsunika safariparker, som till exempel SerengetiLake ManyaraNgorongorokraternTarangire och Selous, Kilimanjaro och Zanzibar. Det kanske mest fascinerande med Tanzania är att även för den som redan besökt de kända safariparkerna, bestigit Kilimanjaro och njutit av vita stränder och färgsprakande korallrev finns det mängder att se och uppleva i Tanzania. På Denna sida berättar vi mer om en del av Tanzanias fantastiska attraktioner.

Safariparker i Tanzania
Kilimanjaro och bergsbestigning
Kultur
Historiska platser

Safariparker i Tanzania

 

Safari är Tanzanias största turistattraktion och de flesta som besöker Tanzania gör en safari som en större eller mindre del av sin resa. Tanzania har mängder av safariparker, en del av dem världsberömda och förhållandevis välbesökta och andra mer eller mindre okända och fortfarande besökta av få turister.

 

Serengeti (inklusive Ndutu)
Serengetis ekosystem består av Serengeti National Park och de omgivande reservaten Loliondo, Maswa, Grumeti, Ikorongo och Ndutu. Ndutu är egentligen en del av Ngorongoro Conservation Area men rent ekologiskt och geografiskt är det en del av Serengetis savann och skiljer sig ganska kraftigt från resterande NCA som består av berg och högslätter. Serengeti är Tanzanias mest kända nationalpark och hem till mängder av stora djur, däribland den enorma migrationen och fler lejon per kvadratkilometer än någon annan park i Afrika. Läs mer om Serengeti.

 

 

Ngorongorokratern
Ngorongorokratern är en enorm kaldera (kollapsad vulkan) med en diameter på 21 km. Väggarna runt kalderan reser sig mellan 600 och 800 meter över dess botten. Nere i kratern finns gott om vatten året om vilket gör djurlivet rikt. Kratern är hem till mängder av stora djur, apor och fåglar och mest känd för att den är en speciell skyddszon för noshörningar. Beståndet av noshörningar har här stadigt ökat sedan början av 90-talet. Läs mer om Ngorongorokratern.

 

 

Ngorongoro Conservation Area
Ngorongoro Conservation Area är ett område som täcker 8000 kvadratkilometer medn mycket variernade natur från bergsregnskog i öster till höga berg, enorma kalderor (populärt kallat kratrar), högslätter och torr svann i väster (Ndutu). Ngorongorokratern är den mest besökta attraktionen i Ngorongoro Conservation Area men även Empakaikratern och Olmotikratern är fantastiska platser att besöka. Området lämpar sig också för vandring. Då området bebos av både vilda djur och traditionellt levande massajer men besöks av få turister är en vandring genom Ngorongoro Highlands en fantastisk upplevelse som ger en inblick i hur livet i Tanzania har varit för människor i många generationer.

 

 

Lake Manyara
Lake Manyara är den, med tanzaniska mått mätt, lilla nationalparken vid sjön med samma namn. Sjön och parken ligger på botten av Rift Valley precis nedanför förkastningsbranten. Regn från Ngorongoro Highlands rinner ner i floder och under jorden och skapar ett område med tät grundvattenskog och våtmarker på Lake Manyaras östra sida. Detta område skyddas av nationalparken. Lake Manyara är känt för att vara en av de bästa parkerna i Afrika för att se elefant. Parken har också ett fantastisk rikt fågelliv och gott om stora däggdjur som till exempel buffel, flodhäst, impala, giraff, zebra, vårtsvin, babian med flera. Läs mer om Lake Manyara.

 

 

Tarangire
Tarangire, som ligger en bit söder om Lake Manyara, är ett område med ganska torr savann vars ekosystem är starkt beroende av Tarangirefloden och den stora våtmarken i östra Tarangire. Tarangire har ett rikt djurliv bestående av mycket elefanter och stora däggdjur som buffel, vattenbock, impala, gnu, zebra, lejon, leopard, schakal, dik dik med flera djur. Djurlivet varierar över året. Under den torra och varma torrsäsongen är djuren starkt koncentrerade kring våtmarken och Tarangirefloden. Efter att regnen börjar falla i november sprids djuren över större områden. Läs mer om Tarangire.

 

 

Selous Game Reserve
Selous Game Reserve i södra Tanzania är ett enormt naturskyddsområde som täcker en yta lika stor som Schweiz. Selous har ett rikt djurliv tack vare den stora tillgången till vatten som året runt finns i parken. Parkens livsnerv är Rufijifloden, Östafrikas största flod) och de sjöar och bifloder som finns runt floden. Selous är hem till mängder av stora däggdjur inklusive Afrikas största lejonpopulation, elefant, giraff, gnu, zebra, buffel, babian, eland, vattenbock, impala och många fler. Selous erbjuder fantastisk safari och till skillnad från de stora parkerna i norra Tanzania kan ni vandra i Selous. En annan unik attraktion i Selous är båtsafari på Rufijifloden. Det är en fantastisk upplevelse att se elefanter och bufflar i floden från en liten båt.

 

Kilimanjaro och bergsbestigning

 

För er som gillar att bestiga berg och vandra lockar naturligtvis Kilimanjaro men Tanzania har även andra attraktioner som till exempel det drygt 4 500 meter höga, branta och dramatiska, Mount Meru, Ngorongoro Crater Highlands med vackra vyer, dramatiska berg, vilda djur och massajkultur, Oldonyo Lengai, en av Afrikas få aktiva vulkaner, ett berg som bestigs på en dag men inte rekommenderas för den höjdrädda då det är rejält brant på sina ställen.

 

Kilimanjaro
Kilimanjaro är Afrikas högsta berg, det högsta fristående berget i världen och tillika mångas stora dröm. Det som är så fascinerande med Kilimanjaro är bland annat att berget sträcker sig från tropisk savann till glaciärer. Naturen skiftar på ett fantastiskt sätt hela vägen upp till toppen. Läs mer här om ni är intresserade av att bestiga Kilimanjaro.

 

 

Mount Meru
Tanzanias näst högsta berg Mount Meru får ofta stå i skuggan av världsberömda Kilimanjaro. Detta gör dock att vandringsleden till Mount Merus topp. Momela Route, är gles på vandrare och naturupplevelsen fantastiska när det inte går många grupper före och efter er på stigen. Berget är dessutom dramatiskt och brant och en riktigt tuff utmaning. Utsikten över Kilimanjaro i soluppgången är dock värd all möda.

 

 

Ngorongoro Crater Highlands
Ngorongoro Crater Highlands är ett bergsområde som sträcker sig från Lake Eyasi i söder till Lake Natron i norr och från Karatu i väster till Ndutu och Serengeti i väster. I detta bergsområde finns Tanzanias tredje högsta berg Lolmalassin och ett flertal spektakulära kalderor, den mest kända naturligtvis Ngorongorokratern men de högre belägna Empakai- och Olomotikratern är fantastiskt vackra och de har, till skillnad från Ngorongorokratern, nästan inga besökare.

 

 

Oldonyo Lengai

Oldonyo Lengai är massajernas heliga berg. På massajernas språk, Maa, betyder det ”Guds berg”. Berget ligger vid den södra änden av Lake Natron, precis nedanför Ngorongoro Crater Highlands. Berget är inte ett av Tanzanias högsta men är nästa 3 000 meter högt och väldigt brant så att bestiga det är en tuff utmaning även för den erfarna och vältränade.

 

Kultur

 

Tanzania är ett stort land med en rik kultur. Större delen av landets drygt 50 miljoner invånare talar swahili men de allra flesta har ett annat modersmål då Tanzanias drygt 120 olika folkslag talar lika många språk. Tanzania har en del folkslag som fortfarande lever helt eller delvis traditionella liv, bland dessa Massaj, Datoga och Hadza. Hadzafolket är ett få folk i världen som fortfarande lever som jägare och samlare. Nedan har vi listat några platser som är värda att besöka för att uppleva en del av Tanzanias rika kultur.

 

Ngiresi Village
På vår populära utflykt Culture walk besöker vi tillsammans med vår kunnige guide Ngiresi Village utanför Arusha. Ngiresi village ligger precis utanför Arusha vid foten av Mount Meru men skillnaden på staden är ändå uppenbar. Om du lärt dig att känna igen melodin på Swahili kommer du märka att människorna i Ngiresi inte talar Swahili. Det dominerade språket här är Meru. Läs mer om Ngiresi Village och vår utflykt Culture walk här.

 

 

Marangu Village
Marangu Village är den största byn på Kilimanjaro och centrum för Chaggafolkets språk och kultur. Marangu ligger på Kilimanjaros östra sluttning och är mest känt för att det är startpunkten för en av lederna till Kilimanjaros topp, Marangurutten. Marangu i sig är också en fascinerande plats att besöka med regnskog, jordbrukslandskap, dramatiska bergsklyftor, grottor, chaggamuseum och fantastiska vattenfall.

 

Historiska platser

 

Tanzania har ett flertal platser, städer och byggnader att besöka för den historiskt intresserade. Mest känt är naturligtvis Stone Town, den gamla stadsdelen i Zanzibars huvudstad Zanzibar Town, men även platser som Bagamoyo och Olduvai Gorge har stort historiskt värde.

 

Stone Town
Stone Town är med sina vindlande gränder, caféer, restauranger, affärer, marknader och historiska byggnader en fascinerande plats att besöka. Stadens hus pryds av mängder med fantastiskt utsmyckade dörrar då de rika i Stone Town en gång i tiden tävlade om att ha de mest storslagna dörrarna till sina hus. Efter en dag med planlöst vandrande eller kanske en guidad tur i den historiska delen av staden kan ni på kvällen njuta av dagens fångs tillagad med dagsfärska kryddor på någon av stadens många restauranger.

 

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev