Tillbaka

Afrikahuset – olyckorna förde dem samman


Afrikahuset

Linda, är sömmerska och designer från Danmark och hade bott på flera platser genom åren, så som Grönland, Spanien, Australien och Norge innan hon slog sig ner i Tanzania tillsammans med sin make Poul. Där bodde de och arbetade i sju år, tills en tragisk olycka år 2002 tog Pouls liv när en berusad långtradarchaufför kolliderade med deras bil i Dar es Salaam.

Sven, är en fotograf, filmskapare och författare som har givit ut flera prisbelönta böcker för barn och ungdomar, särskilt om djur och natur. Hans resor tog honom till platser över hela världen, till Kenya kom han för första gången redan år 1993 med sin hustru Ingegerd. Tyvärr inträffade en annan tragedi 2002 när Ingegerd, under en vandring vid Mount Kenya, attackerades av en elefant som tog hennes liv.

Massajbröllop i Kenya

Ödet förde sedan Linda och Sven samman på ett nästan övernaturligt sätt i Örebro, endast fyra månader efter deras respektive förluster. Tillsammans reste de till Dar Es Salaam och sedan vidare till Kenya, där de oväntat hamnade mitt i förberedelserna för ett traditionellt massajbröllop. Ännu mer oväntat upptäckte de att de var de utvalda huvudpersonerna och vigdes av massajerna i Masai Mara utan ens att ha blivit tillfrågade.

Öppnandet av Afrikahuset

Efter att ha flyttat ihop bosatte sig Linda och Sven i Varberg år 2006 och öppnade Afrikahuset. Deras mål var att ge en mer nyanserad bild av Afrika än den som ofta porträtteras i medierna, en bild som inte enbart fokuserar på krig, svält och sjukdomar utan även på den gästfrihet, omsorg och fantastiska natur som kontinenten har att erbjuda. Genom att öppna upp sitt afrikanska hem för allmänheten ville de dela med sig av den mångfald de upplevt.

Flytten till Hallandsåsen

Efter sex år i Varberg flyttade de sin verksamhet till Hallandsåsens sydsluttning vid Hjärnarp norr om Ängelholm år 2012. Där öppnade de ett nytt Afrikahus i en historisk gård från 1800-talet. Tyvärr, i samband med coronapandemins utbrott, tvingades de stänga sitt hem för besökare och fokuserar nu i stället på guidade safaris till Kenya och föredrag om sina liv och det vilda Afrika.

Minnesfond för massajbarnen

Efter tragedierna år 2002 startade Linda och Sven en minnesfond, Mama Zebra Memorial Fund. Genom fonden har de lyckats samla in 10 miljoner kronor fram till 2023 och har använt pengarna för att finansiera två grundskolor och två gymnasier för cirka 4500 massajbarn, samt en läkarstation, brunnar för rent vatten och andra viktiga projekt. Tragedierna i Afrika förde dem samman och inspirerade dem att göra skillnad.

De har tillsammans författat två böcker:

Här finner du vår rundresa tillsammans med Afrikahuset: Det stora äventyret – Kenya & ZanzibarVill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev