Tillbaka

Upptäck Madagaskar – ett bortglömt paradis


Madagaskar är namnet på den stora ön som ligger i Indiska oceanen, utanför Afrikas östra kust. Till ytan är Madagaskar världens fjärde största ö. Storleksmässigt kan Madagaskar jämföras med Kenya. Det finns med andra ord väldigt mycket att se, göra och upptäcka på denna ö som utan minsta tvivel är väl värd att besöka för den som till äventyrs aldrig har satt sin fot på Madagaskar. Men även för den resenär som har varit där ett flertal gånger tidigare finns det fortfarande enormt mycket kvar att upptäcka. Madagaskar är på många sätt och vis ett bortglömt paradis som har hamnat i skuggan av andra populära resmål i Afrika. Men icke desto mindre har Madagaskar så enormt mycket av oerhört vacker natur, orörda paradisstränder, ett unikt djur- och fågelliv samt inte minst fantastiska människor att en resa hit mer eller mindre är ett måste för den som vill uppleva något alldeles extra under sin semester.

Madagaskar är en republik som är belägen på ön med samma namn. Huvudstaden heter Antananarivo men brukar allt som oftast enbart kallas för Tana. Det bor drygt 18 600 000 personer på ön, vilket inte direkt gör Madagaskar till en speciellt tätbefolkad ö. För den som är på jakt efter orörd natur och stränder där man i princip kan bada helt ensam är detta ett utmärkt resmål. Rent geografiskt består ön av djupa regnskogar, höga berg, glittrande sjöar, framrusande bäckar och vulkaniska formationer. Betsiboka är namnet på Madagaskars största flod. Den största sjön heter Alaotra. De två officiella språken som talas på Madagaskar är malagassiska och franska.

Madagaskar koloniserades förhållandevis sent. Det var de facto först ett par århundraden efter vår tideräkning tog sin början som de första människorna bosatte sig på permanent basis här. De allra första var sjöfolk från nuvarande Indonesien samt bantufolk från det inre av Afrika. Ett par hundra år senare började arabiska sjömän anlägga små handelsstationer utmed Madagaskars nordvästra kust. Portugiser, holländare och fransmän har turats om i olika försök att kolonisera ön. För den som är intresserad av pirater kan det vara intressant att veta att ön var ökänd för sina sjörövare på 1600- och 1700-talen. Åren 1895-1960 var Madagaskar i princip ockuperat av Frankrike. Idag är Madagaskar dock en självständig republik som med öppna armar tar emot turister som kommer dit från världens alla hörn.

Fester är något som präglar det vardagliga livet hos lokalbefolkningen här. Några av de allra viktigaste festerna på Madagaskar är be alamahady som markerar det madagaskiska nyåret i mars, santabary som är en fest där man firar den första risskörden och fisemana som är en reningsceremoni.

Öns besökare bjuds på en mix av små byar och samhällen samt städer. Madagaskar innefattar även öarna Nosy be, som för övrigt är Madagaskars absolut största och livligaste turistcentra (litegrann av en motsvarighet till Phuket i Thailand) och Sainte-Marie.

Madagaskar har varit skild från det afrikanska fastlandet under drygt 50 miljoner år. Detta har bland annat resulterat i att en mycket speciell och helt unik flora och fauna har byggts upp här. 75 procent av växt- och djurlivet på Madagaskar finns bara här och ingen annanstans i hela världen. Här finns bland annat 28 olika sorters lemurer, som är en liten primat med stora ögon. Tanrekar finns det också gott om. Här snackar vi om en taggig rackare som lever på en stadig kost bestående av insekter. Ön bjuder även på 1000 endemiska orkidéarter. Hälften av världens alla kameleonter räknar Madagaskar som sin hemvist.

För den kulinariskt intresserade torde Madagaskar framstå som ett verkligt eldorado. Ris är basfödan här. Ibland serveras riset tillsammans med en beredd köttgryta och det kan också avnjutas med en buljong som heter ranovola. Om du besöker en av de finare restaurangerna på Madagaskar kan du ha riktig tur och bli serverad en gryta med zebukött eller fläsk, tillsammans med kassavablad och olika grönsaker. Du kan även få möjlighet att kunna avnjuta en soppa som är gjord på grönsaker och nudlar. Om det är fisk och skaldjur som får din mun att vattnas ska du ta sikte på de kustnära områdena av Madagaskar där havets läckerheter serveras tillsammans med koriander och andra kryddor.

Den inbitne stadsmänniskan får garanterat sitt lystmäte i Tana, som alltså är huvudstad samt kulturellt och politiskt centrum på Madagaskar. Tana är centralt belägen på högplatån mitt på ön, cirka 1 250 meter över havet.

Den uppmärksamme läsaren torde vid det här laget förstå att Madagaskar är ett bortglömt paradis som med all rätt borde få lite mer uppmärksamhet och som bör upptäckas av fler turister.

sussie_madagaskar

 
Susanne Ullenius jobbar på African Tours med Madagaskar som en av sina specialiteter. Mot bakgrund av den kunskap hon besitter rörande världens fjärde största ö kan alla som är på jakt efter ett spännande och intressant resmål med förtroende vända sig till Susanne. African Tours har sedan länge Madagaskar som en av sina omtyckta destinationer och erbjuder ett flertal färdiga resepaket till denna spännande, men ack så bortglömda, paradisiska ö där en rundresa med engelsktalande guide ingår. På detta sätt kan man få en samlad bild av allt det som Madagaskar har att erbjuda sina besökare.

Stora Rundresan är ett sådant paket. Det är en fantastisk rundresa med engelsktalande guide. Turen går först till det vulkaniska området kring Ampefy och Analavory, sedan till östra delen av landet, längs Pangalaneskanalen, genom Tamatave och Foulpointe till den vackra ön Sainte Marie. Sedan tillbaka till Tana, genom höglandet till Fianarantsoa, och därifrån med tåg till Manakara vid södra ostkusten. Som sista höjdpunkt, besök i Ranomafana Nationalpark. Resan inkluderar besök i två nationalparker och flera små reservat. Möt lokalbefolkningen, njut av kunskapen från guiden och många bra fotomöjligheter. Du kommer också att uppleva några kulinariska höjdpunkter och naturligtvis flera möten med lemurerna som bara finns här.

Highlights of south Madagascar är ett annat exempel på paketresor som African Tours erbjuder sina kunder. Här snackar vi om en fantastisk resa söderut på Madagaskar. Upplev det fantastiska djurlivet, den orörda naturen och en otroligt vacker fauna. Madagaskar är fortfarande väldigt orört och här finns djur och växter som inte finns någon annanstans i hela världen. Resan börjar i huvudstaden Antananarivo (Tana) och går söderut till Ifaty i sydvästa delen av Madagaskar. På vägen får ni möjlighet att se flera arter av lemurer, fantastiska baobab träd som är över 1000 år gamla och även se hur lokalbefolkningen lever och odlar ris, majs och mycket mer. En otroligt innehållsrik rundresa som varmt rekommenderas. Avresor sker varje vecka året om.

Ytterligare ett exempel på paketresor till Madagaskar, som erbjuds av African Tours, är Madagaskar Tsingys och Nosy be. Detta är en resa som tar dig till de norra delarna av Madagaskar med besök på nationalparkerna där samt sol och bad vid Nosy be.

Vän av ordning frågar sig säkert med all rätt varför man ska besöka Madagaskar över huvudtaget. Vad kan Madagaskar ha att erbjuda som andra resmål saknar? Susanne Ullenius har givetvis svar på den frågan.

– Här finns mycket av unika växter och djur. Dessutom är det inte så exploaterat, svarar hon.

Kan du beskriva Madagaskar med en mening?
– Det är ett fascinerande land med varierande natur och unikt djurliv.

Hur är klimatet där?
– Regnsäsongen är mellan december och april. Östra Madagaskar kan få lite regn året runt medan det är väldigt torrt på södra delen av ön. Det är varmt året runt förutom i perioden maj till augusti då temperaturen på det centrala höglandet kan sjunka till 5-7 grader bara.

Vilken tid på året är det bäst att åka till Madagaskar?
– September till november är en bra period. Men maj till augusti fungerar också bra.

Finns det några möjligheter att kombinera en vecka på Madagaskar med en vecka på något annat resmål, till exempel Réunion, Mauritius eller afrikanska fastlandet?
– Det finns flera exempel på kunder som har kombinerat Madagaskar med Botswana, Seychellerna och Mauritius. Det fungerar givetvis även med Réunion.

Hur ser du på Madagaskar som ett barnvänligt resmål?

– Det kanske inte är så vanligt att man åker dit med barn under 12 år eftersom många av nationalparkerna där inte är framkomliga med barnvagn.

Vilka upplevelser och utflykter får man inte missa när man besöker Madagaskar?
– Det beror helt och hållet på vilka intressen man har. Men rent generellt kan man väl nämna nationalparken Tsingy de Bemaraha på norra Madagaskar, baobabträden som växer på den sydvästra delen av ön och lemurparkerna som finns från Tana och söderut.

Madagaskar är en mycket stor ö. Hinner man verkligen upptäcka allt spännande och intressant som finns där under en eller två veckors semester?
– Man kan ju flyga. Men den allra bästa delen av Madagaskar är Tana och söderut med alla naturreservat. Sedan kan man flyga till den norra delen om man vill uppleva Tsingy de Bemaraha.

Passar Madagaskar bra som resmål för en person som är intresserad av vindsurfing och dykning?
– Ön Nosy be, som ligger utmed Madagaskars nordvästra kust, fungerar utmärkt. Dykningen är mycket bra där.

Till sist: Nämn dina tre främsta favoriter på Madagaskar.
– Ranomafana där det finns mycket lemurer, Nosy be samt nationalparken Andasibe med indri indri, som är den allra största lemurarten.

Vill du också uppleva Madagaskar? Boka resan härVill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev