Tillbaka

Mikumi National Park


 

Mikumi är en av Tanzanias mest lättillgängliga nationalparker men besöks trots av ganska få turister. Mikumi ligger endast fyra timmars bilresa från Dar Es Salaam. Vägen är asfalterad hela vägen. Mikumi kallas ibland för ”lilla Serengeti”. Tack vare att Mikumi ligger i ett område som får bra regn under regnsäsongen och den permanenta Mkatafloden så är djurlivet i Mikumi bra året om. Mikumi är ett enklare och betydligt billigare alternativ än till exempel Serengeti och Ngorongorokratern för er som vill ha en bra safari med utgångspunkt från Zanzibar eller Dar Es Salaam.

Djur och natur i Mikumi
Safari till Mikumi
Klimat
Bästa tiden på året att resa till Mikumi
Safarilodger i Mikumi National Park

Djur och natur i Mikumi

Mkatafloden och de omgivande slätterna är Mikumis livsnerv. På slätterna samlas stora mängder djur, framför allt under slutet av torrsäsongen, augusti till oktober. Mikumis landskap är ganska öppet, med savann och glesa akaciaskogar. Landskapet påminner mer on norra Tanzanias nationalparker än de angränsande parkerna, Nyerere national Park och Selous Game Reserve. Några av de djur ni kan se i Mikumi är elefant, giraff, flodhäst, buffel, zebra, gnu, lejon, leopard, hyena, eland, koantilop, babian och schakal. Även leopard finns i parken men de är skygga och svåra att se.

 

Safari till Mikumi

Mikumi ligger endast fyra timmars bilresa från Dar Es Salaam, längs den asfalterade vägen mellan Dar Es Salaam och Iringa. Detta gör att Mikumi är en av de mest lättillgängliga parkerna i Tanzania. Det går betydligt snabbare att ta sig till Mikumi med bil än till, exempelvis, närliggande Nyerere National Park. Att ni slipper flyga gör också att det blir betydligt billigare med en safari till Mikumi. De flesta som gör en safari i Mikumi besöker endast Mikumi. Parken är perfekt för en två nätters safari med utgångspunkt från Dar Es Salaam. Det går även bra att göra ett stopp i Mikumi som en del av n längre safari till, exempelvis, Ruaha, Udzungwa Mountains och/eller Nyerere National Park.

 

Klimat

Mikumi ligger nära kusten och har ett varmare och fuktigare klimat än till exempel Serengeti. I Mikumi är vädret varmt året om. Under svalaste månaderna (maj till juli) ligger temperaturen ofta kring 25 grader eller strax där över. Resten av året är temperaturen i Mikumi ofta runt 30 grader. Till skillnad från höglänta områden som Ngorongorokratern och Serengeti har Mikumi sällan kyliga nätter. Fuktig luft håller kvar värmen även på nätterna som oftast är drygt 20 grader varma. Det regnar som mest i Mikumi mellan mars och maj samt från början av november till mitten av december. Regn förekommer dock hela året, men utanför regnperioderna är det oftast bara i korta skurar.

 

Bästa tiden på året att resa till Mikumi

Mikumi är en bra safaridestination från slutet av maj till månadsskiftet februari/mars. Mellan mars och maj går det också att besöka Mikumi men man får då vara beredd på att det kan regna ganska kraftigt. De allra bästa månaderna för safari i Mikumi är juli till oktober och januari och februari.

 

Safarilodger i Mikumi National Park

Mikumi har ganska få lodger som ligger inne i nationalparken, samt några som ligger precis utanför.

 

Stanleys Kopje

Stanleys Kopje är en tältcamp av bra standard som ligger inne i nationalparken. Lodgen är byggd på och runt en granitkulle (kopje). Alla rum har en veranda ut mot den omgivande savannen. Tillsammans med systerlodgen Vuma Hilsl Tented Camp (de har samma ägare) är Stanleys Kopje den bästa safarilodgen i Mikumi i vår mening.

 

 

Vuma Hills Tented Camp

Liksom systerlodgen Stanleys Kopje ligger Vuma Hills inne i nationalparken. Vuma Hills ligger lite längre söderut i ett område med lite tätare vegetation. Också Vuma Hills är en tältlodge av bra standard. Rummen är byggda på träplattformar.

 

 

Tan Swiss Lodge

Tan Swiss Lodge är en lite enklare, men trevlig och väldigt prisvärd, safarilodge som ligger precis utanför nationalparken på den västra sidan om Mikumi. Lodgen har rum i fristående bungalows och i en länga med några rum bredvid varandra. Samtliga rum har eget badrum och en veranda. Lodgen ligger precis utanför nationalparen men det är ofta djur som rör sig i lodgens absoluta närhet. Lodgen har en välskött pool.

 

 

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev