Giraffen är ett av Afrikas mest ikoniska djur och ett av de djur som många av våra resenärer drömmer om att få se på sin safari. De olika underarterna är spridda över stora delar av södra, östra och centrala Afrika och den finns även i vissa områden i Västafrika. Ni kan se dessa ståtliga djur i alla de stora safariländerna som till exempel Sydafrika, Botswana, Namibia, Tanzania, Kenya och Uganda.
Afrikas längsta däggdjur är mest känd för sin långa hals. Halsen har utvecklats genom tusentals år av evolution och den ger giraffen fördelarna att den kan äta löv högt upp på träden som andra djur inte når och den kan se rovdjur på långt avstånd.
Djuren lever i löst sammansatta flockar. Dessa flockar förändras ofta genom att individer lämnar eller kommer till, bland annat genom interaktion med andra flockar. Oftast är flockarna könssegregerade men flockar bestående av honor och yngre hanar förekommer.
De lever ganska länge, ofta 30–35 år och vuxna giraffer faller, pga. sin storlek, sällan offer för rovdjur.
Giraff – nio olika arter
Giraffen finns i 9 underarter. De som är vanliga att se på safari är:
- Massaj(giraff) – känns igen på sina taggiga fläckar i mörkare brun än resten av huden. Den finns i stora delar av Tanzania samt i södra Kenya
- Nät – lever i nordöstra Kenya samt i södra Etiopien och södra Somalia. De känns igen på tydligt markerade tegelstenslika fläckar mot en mycket ljus bakgrund
- Rothschilds – lever i centrala Kenya och delar av Uganda. Den känns igen på att huden är ljus, utan fläckar, längst ner på benen. Det brukar sägas att den har vita knästrumpor.
- Angola – som sitt namn till trots mest finns i norra Namibia, sydvästra Zambia, norra Botswana och västra Zimbabwe. Den känns igen bland annat på sina vita märken på öronen.
- Sydafrikansk – lever i norra Sydafrika, södra Botswana, södra Zimbabwe och sydvästra Mocambique. Den känns igen på sina lite rundade fläckar mot en lite mörkare bakgrund. Skillnaden i ton på fläckarna och bakgrunden är mindre än på till exempel nätgiraffen.
- Thornicrofts – lever i Luangwa Valley i Zambia. Denna art har lite stjärnformade fläckar. Denna art är starkt hotad och endast cirka 500 djur tros leva i vilt tillstånd.
Utöver dessa giraffer finns:
- Kordofan – denna underart lever i sydöstra Chad och delar av Kamerun, Centralafrikanska Republiken och Demokratiska Republiken Kongo. Arten känns igen på att den har lite mindre och mer oregelbundna fläckar än till exempel den närbesläktade Nubiska Giraffen.
- Nubisk – en underart som lever i Sydsudan, sydvästra Etiopien, norra Uganda norra Kenya. Den känns igen på att den har ganska mörkt bruna fläckar mot en ljus bakgrund och inga fläckar på magen.
- Västafrikansk – en underart som är endemisk till sydvästra Niger. Den känns framförallt igen på att den är ljusare än alla andra arter.
Nedan följer 9 intressanta fakta,
- Det är det längsta landlevande däggdjuret. Vuxna giraffhanar kan bli 5,5 meter långa/höga
- Dess kalvar är cirka 180 centimeter lång vid födseln och växer den första veckan i sitt liv cirka 2,5 cm per dag.
- Tack vare sin längd kan de äta blad högt upp på träd som inga andra djur når
- De har ett extremt starkt hjärta. Hjärtat är över en halvmeter långt och väger mer än 10 kg på en vuxen giraff. Det är lika mycket som 50 människohjärtan väger. Deras hjärta har också otroligt starka muskler för att klara av att transportera blod ändå upp till hjärnan.
- De har, liksom människor, 7 nackkotor. En mänsklig nackkota är cirka 1,25 cm lång medan en giraffs nackkota är cirka 245 cm lång.
- Hanarna använder nacken för att slåss med andra hanar. De svingar den mot varandra.
- De sover mellan 5 och 30 minuter per dygn. Den mesta av denna sömn får de genom 1–2 minuter långa powernaps. Ofta sover de stående.
- De ägnar 16–20 timmar per dag åt att äta.
- De är gravida i 400–460 dagar och föder nästan alltid bara en kalv, även om tvillingfödslar inträffar ibland.