Att få se ”The big five” har blivit något av en höjdpunkt för många som är på safari och Krugerparken har mer än nog av dessa djur. Det uppskattade antalet är: 1 500 lejon, 12 000 elefanter, 2 500 bufflar, 1 000 leoparder och 5 000 noshörningar (svarta och vita). Man bör dock inte glömma bort att det finns massor av andra fascinerande djur och fåglar i den Afrikanska bushen.
Krugerparken är en av de främsta destinationerna i världen när det gäller att få se storvilt. Ungefär 145 olika däggdjur påträffas i parken. Det är möjligt att få se alla de klassiska afrikanska vilda djuren såsom; elefant, flodhäst, svart och vit noshörning, giraff, zebra, buffel, vårtsvin, många sorters antiloper. Köttätande djur; lejon, leopard, gepard, vildhund och fläckig hyena
Eftersom Krugerparken är så stor så finns det också en enorm botanisk mångfald. Förenklat kan man säga att parken har 16 ekozoner. Den norra delen, norr om Olifant floden, består till största delen av mjukt högt gräs och den södra delen av törnbuskage.
Krugerparken har en lista på över 500 arter. Av dessa är det några som inte finns någon annan stans i Sydafrika. Fågelskådaren kan se fram emot att få följa ”The Big Six”: Sadelnäbbad stork, Stortrapp, Kampörn, Grågam, Fiskuggla och Ground Hornbill (finns ingen svensk översättning).
Det subtropiska klimatet har varma, heta, regniga somrar som startar i oktober och slutar i mars. Sommarregnen gör den torra parken till ett frodigt och lummigt blomstrande paradis, dock gör det växande lövverket det svårare att se vissa av de vilda djuren.
Vintermånaderna som är mellan april och september är otroligt behagliga med varma torra dagar och svala kvällar och nätter. Traditionellt så är vintern den bästa perioden att sikta storvilt eftersom vegetationen är gles och djurens vattentillgångar är begränsade till floder och vattenhål.
Följande regler och förordningar är upprättade för att alla resenärer ska få optimal behållning av vistelsen i Krugerparken, både vad gäller säkerhet, trivsel, nöjen och bekvämlighet och vi uppmanar alla att på bästa möjliga sätt respektera detta!
Först en av de viktigaste reglerna:
Att mata djuren är betraktat som ett mycket allvarligt och grovt brott!
- Ingen besökare får under färd får lämna sina respektive fordon såvida inte skyltar på speciella platser eller guide meddelar annat.
- Maxfart på asfalterade vägar är 50 km/h och på grusvägar 40 km/h.
- Sydafrikas allmänna vägregler gäller också i Krugerparken.
- Gate times, dvs tider för in och utpassering vid de särskilda entréerna till parken måste strikt följas.
- Gäster som ska övernatta är endast tillåtna att göra detta på i förväg bokade och godkända anläggningar. Man måste också anmäla sig i respektive reception innan inkvartering tas i bruk.
- All inkvartering inklusive camping kan tas i bruk från kl. 12.00 och måste lämnas senast kl. 09.00. Förfrågan/önskan om senare avresa kan göra i receptionen på respektive anläggning.
-Fordon får endast köras på anvisade och markerade vägar.
- För att undvika obehagliga möten med ormar, spindlar och skorpioner; fråga efter relevant information i receptionen.
- Krugerparken är en malariazon, se vår särskilda information om detta på vår hemsida.
- För att försäkra dig om att få se alla de djur du vill se; titta på anslagstavlan i receptionen där information om vilka djur som har siktats var finns. Denna information uppdateras dagligen. Även resenärer som bokat guidade expeditioner har glädje av denna information.
3 saker som är strängeligen förbjudna!
- RESANDE MELLAN GATERNA/HUVUDENTRÉERNA I PARKEN EFTER STÄNGNING.
- ALLT ANVÄNDANDE AV MOBILTELEFONER FÖRUTOM INOM CAMP-OMRÅDET OCH VID GATERNA SAMT VID NÖDSITUATION.
- ANVÄNDANDE AV ROLLER BLADES, SKATEBOARDS, TRAMPCYKLAR OCH MOTORCYKLAR.
Avslutningsvis några allvarliga men välmenta råd:
Spindlar, ormar och skorpioner är en del av miljön i Krugerparken men dom kommer inte att besvära dig såvida dom inte känner sig hotade. Om du måste promenera omkring utomhus på natten så gör inte det utan en fackla eller stark ficklampa! Skulle du stöta på en orm så försök definitivt inte att skrämma iväg den eller fånga den! Meddela istället omgående receptionen.
Apor och babianer är söta och trevlig att titta på och dom bereder mycket nöje för både gamla och unga men kom ihåg regeln att aldrig mata dom för om du gör det skriver du under deras dödsdom! Genom att mata dom förvärrar du inte bara situationen utan du medverkar också till att dom blir lata och beroende av denna typ av ”måltider”.
Innan du lämnar din inkvartering på morgonen så försäkra dig om att du har låst in all mat på ett säkert sätt och stängt dörrar och fönster. Kom ihåg att dessa apor har lärt sig att öppna både dörrar, kylskåp och brödburkar.
Fladdermöss och insekter hör ihop på så sätt att där det finns insekter dit kommer också fladdermöss för att få mat. Även så grodor. Kom ihåg att hålla dina dörrar och fönster stängda så slipper du en ovälkommen påhälsning.
Skulle du ändå träffa på en fladdermus inomhus så grips inte av panik, dom är inte farliga, utan lägg försiktigt en handduk över den och släpp ut den utomhus eller kalla på hjälp.
OBSERVERA ATT DET SÄLLAN ELLER ALDRIG HÄNDER NÅGRA OLYCKOR. HAR DET HÄNT NÅGOT SÅ BEROR DET PÅ ATT OVANSTÅENDE REGLER INTE HAR FÖLJTS!
Det finns många sätt att ta sig till Krugerparken och hur du än vill transportera dig dit så kan vi arrangera det oavsett vilket sätt du väljer.
Det vanligaste sättet är att, från Johannesburg, bli hämtad av vår agent och med bekväm luftkonditionerad minibuss åka den vackra vägen till och från parken.
Ett annat alternativ är att från Johannesburg själv köra med hyrd bil till parken. Du får noggranna vägbeskrivningar och utmärkta kartor av oss.
Man kan också via ett antal Sydafrikanska flygbolag flyga direkt till parken som har ett antal flygplatser och vilken man väljer beror ju på var i parken man ska bo. Det finns anslutningar till och från parken till de flesta större städer i Sydafrika. Vi kan boka samtliga.
Alla våra resor är individuella och hur resan ska se ut bestämmer våra kunder. Vi ger råd och tips samt föreslår innehållsrika ”paket”. Krugerparken är den optimala upplevelseparken för att få se Sydafrikas fauna och flora i dess rätta miljö.
Tillsammans med oss väljer ni det boende i Krugerparken som passar era önskemål och plånbok bäst. För att ni ska få en uppfattning om det enorma utbud av inkvarteringar som finns så har vi gjort en sammanställning och lite förklaringar till de olika alternativen. Prismässigt finns det allt från 150:-/natt/person upp till 8-9000:-/natt/person. Krugerparken har ett stort antal Camps som är ett område med olika typer av boende. Följande beteckningar på camps finns:
Har el, sjukstuga, butik, grillar och allmänna matlagningsplatser, tvättmaskin/torktumlare, restauranger och/eller cafeteria, allmänna telefoner och bensinstation. Vissa har även bemannade informationscentra. Följande Main Restcamps finns: Berg-en-Dal, Crocodile Bridge, Letaba, Lower Sabi, Mopani, Olifants, Orpen, Pretoriuskop, Punda Maria, Satara, Shingwedzi och Skukuza. Main Rest Camps har oftast följande boendealternativ:
Är vad namnet antyder, tält och husvagnscamping. De flesta platser har el-anslutning. Gemensamma anläggningar för matlagning, tvätt, dusch och toa.
Innebär enkelrumsenheter med allmänt kök och bekvämlighetsinrättningar.
Innebär permanent uppställda tält med sovrum på fasta plattformar. En del har inte kök och sanitär utrustning medan andra är mycket lyxigt inredda.
Kan variera mycket i standard, både när det gäller läge och utrustning. Det finns allt från mycket enkla till lyx.
Har enskilt sovrum, vardagsrum, badrum och kök.
Med flera sovrum och minst 2 badrum varav åtminstone 1 ligger i direkt anslutning till ett sovrum. Fullt utrustat kök.
Har flera sovrum och badrum samt vardagsrum. Ofta inredda med ex.vis minibar. Fullt utrustat kök. Guest Houses är ofta placerade så att man har väldigt fin utsikt.
Är exklusiva privata boendealternativ med unik stil och atmosfär. Flera sovrum och badrum. För den som vill ha det mesta av det bästa.
Bush Camps tillhandahåller logi i mindre och mer enkla läger. Där finns inga restauranger eller butiker. Tillgång till campen är endast för gäster som sover över och har bokat logi i förväg. Öppna verandor används ofta som både kök och matrum. Alla enheter har kyl och köksutrustning samt spis med eller utan ugn beroende på boendet samt dusch och wc.
Exempel på Bushweld Camps: Bateleur, Biyamiti, Shimuwini, Sirheni, Talamati
En bush lodge är en exklusiv, privat lodge med unik stil och atmosfär. Där kan gäster njuta av att vara helt privata då endast de boende på lodgen har tillträde. Reception saknas, där finns inga butiker eller restauranger. Köken är dock fullutrustade, det finns grill med tillbehör och ved finns att köpa.
Exempel på Bush Lodges: Boulders, Roodewal
Detta är privata lodger och är ett val för älskaren av lyx och komfort. Inget är sparat på i dessa 5-stjärniga miljöer där i stort sett allt ingår i priset.
Exempel på Luxury Lodges: Tinga Private Game Lodge, Jock Safari Game Lodge, Singita Private Game Lodge, Mala Mala, Sabi Sabi, Imbali Safari Lodge,
Malaria är något som många förknippar med storviltsparker i Sydafrika, men det är bara 2 parker som har malariarisk och det är Mapungubwe National Park och Kruger National Park och riskfaktorn är låg!
Antimalaria profylax är dock att rekommendera för Krugerparken. Högsta risken är mellan december och april, i slutet av regnperioden. Det finns en 24-timmars telefonlinje att ringa +27 (0) 82 234 1800, där man ger råd om risker och vad man kan göra i förebyggande syfte. Vi rekommenderar er att ta kontakt med närmaste vaccinationscentral i Sverige som är väl insatta.
Oftast, och särskilt under torrperioden, är malariarisken liten i Krugerparken. Många beslutar då att inte ta profylax utan försöker undvika att bli bitna. Den ”känsligaste” tiden för att bli biten är vid soluppgång/nedgång. Vi rekommenderar våra gäster att stanna inomhus vid dessa tider eller ta på lättare kläder (långbyxor och skjortor/blusar med lång ärm) och/eller ta på ordentligt med myggmedel. Anklarna är mest utsatta. Myggspiral och stängda nätdörrar är också att rekommendera.
Profylax finns att köpa på apotek i Sydafrika men man måste komma ihåg att detta måste tas en vecka före inresan i parken.
Malariarisken skall dock inte på något sätt påverka ett beslut om att resa till Krugerparken utan detta är något som man ska ha i åtanke och som man mycket bra kan förbereda sig för. Man ska också veta att de flesta myggor inte bär på malaria samt att alla övernattningsställen i Krugerparken sprayas regelbundet under året.
Första uppmaningen är: Res lätt!
Vad du inte får glömma är:
- Giltigt pass, för svenska medborgare krävs inget visum men passet måste vara giltigt minst 6 månader efter inresedatum till Sydafrika. Om ni ska resa till andra länder i Afrika så kontrollera med deras respektive ambassader om vad som gäller.
- Ytterligare någon form av legitimation, exempelvis körkort. Ta en fotokopia av sidan i ditt pass där dina personliga uppgifter finns, ha med denna sida i plånboken.
- Flygbiljetter
- Se till att du har tillräcklig reseförsäkring!
Klädsel för Safari
De flesta har på sig korta byxor och T-shirts under dagen men tar på långbyxor och långärmade skjortor till kvällen. Detta dels för att det kan bli lite kyligare på eftermiddagen men också för att skydda mot insektsbett. Om du är känslig mot solen rekommenderas att du även dagtid har en tunn långärmad bomullsskjorta. Kaki, brunt, olivgrönt och beige är färger som rekommenderas under safariexpeditionerna. Vit är ingen bra färg! För det första så ökar din synlighet gentemot djuren vilket betyder att dom håller sig undan och du får färre upplevelser samt att vitt lätt blir mycket smutsigt. En tunn fleecetröja eller en windstopper kan vara bra att ta med under turerna för det är högst troligt att man startar i hög värme men blir överraskad av kyligare väder fram emot kvällen.
Packlista
- 2 par kakifärgade långbyxor i bomull.
- 2 par kaki shorts.
- 2 par långärmade bomullsskjortor/blusar för såväl mot insekter som mot solen.
- 1 tunn tröja.
- 1 tunn windstopper.
- Badkläder.
- Kraftiga promenadskor/kängor.
- Sandaler.
- 3-5 kortärmade skjortor eller T-shirts.
- 5 byten underkläder.
- Hatt med skärm runt om (baseball keps täcker kanske panna och näsa men inte öron och nacke).
Väsentligt att ha med
- Toalettsaker inkl. shampoo och tvål.
- Medel mot insekter.
- Bra solglasögon.
- Nål och tråd.
- Kamera, film och/eller minneskort.
- Reservbatterier.
- Kikare.
- Solskyddsmedel och serat till läpparna.
- Lite ”första hjälpen”-saker som plåster, huvudvärkstabletter o.dyl. Om du är under medicinering så glöm inte att ta med tillräckligt, ta gärna med ditt recept eller kopia av det.
Resenärer som ska göra flerdagsturer med safarifordon
Den bästa typen av väska att ta med på rundresor är en mjuk bag eller ryggsäck. Det är begränsat utrymme i bilarna! Du bör också ha en ”dagpackning” med dina personliga saker som kamera, kikare osv. Hårda resväskor är opraktiska och går ofta sönder samt tar onödigt stor plats.
Resenärer som ska flyga till Krugerparken
De flygplan som trafikerar de olika flygplatserna i Krugerparken är små och har begränsat utrymme och därför stränga restriktioner om vad som får tas med. Endast mjuka väskor är tillåtna och till en högsta vikt om 10-12 kilo per person. Skäligt handbagage och kamerautrustning är oftast tillåtet.
Kom ihåg att det är piloten som har sista ordet när det gäller bagage och att det är du som är ansvarig för kostnaderna om något bagage måste skickas extra!
Krugerparken är 19 485 kvadratkilometer, vilket är nästan exakt lika stort som landskapet Ångermanland.
Ja, i Krugerparken kan man se alla Big Five, elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard. Det krävs naturligtvis lite tur för att se dem alla på en safari, men de lever i parken.
Få om ens någon nationalpark i världen har så många och väl genomtänkta möjligheter för besökare med någon form av rörelsehinder. Vi har via vår agent, som har mångårig erfarenhet och specialkompetens samt anpassade fordon för största bekvämlighet, obegränsade möjligheter att erbjuda fantastiska upplevelseresor oavsett ditt handikapp. Klicka här för de sidor som handlar om just resor för rörelsehindrade.
Prenumerera på Nyhetsbrev