Virungabergen, med de åtta karakteristiska konvulkanerna, reser sig längs med gränsen mellan Rwanda, Uganda och Demokratiska Republiken Kongo i Centralafrika. På dessa berg växer tät bergsregnskog som är hem till tusentals växter och djur. Mest kända av dessa är de hotade bergsgorillorna som har ett av endast två kvarvarande habitater i Virungabergen. Det andra området de återfinns i är Bwindi, i Uganda, cirka 8 mil norr om Volcanoes National Park, Rwanda.
På den Rwandiska sidan av Virungabergen ligger nationalparken Volcanoes National Park, Rwanda. Nationalparken grundades redan 1925 och har sedan dess utökats till sin nuvarande storlek på cirka 160 kvadratkilometer. Mest känd är nationalparken förmodligen för att det var här som Diane Fossey gjorde sin forskning om bergsgorillorna, något som skildrades i filmen ”De dimhöljda bergens gorillor”. Nationalparken inrymmer fem av de åtta konvulkanerna i Virungabergen, Karisimbi, Bisoke, Muhabura, Gahinga and Sabyinyo.
Växter och djur i Volcanoes National Park, Rwanda
Virungabergen är branta och ett flertal av topparna är över 4 000 meter höga. Därav varierar växtligheten en hel del med höjden över havet. Mycket av den ursprungliga, täta skogen har förlorats på grund av jordbruk på lägre höjder, men små områden med tät regnskog finns fortfarande på höjder under cirka 2 500 meter över havet. Över den täta skogen växer en glesare skog med mer inslag av bambu. Växtligheten i denna zon är tätare i på sluttningar i väster och söder, på grund av att de får mer regn. En bit över 4 000 meter över havet övergår skogen till mer öppen gräsmark. Totalt finns över 2 000 olika sorters växter i parken.
De mest kända djuren i parken är naturligtvis bergsgorillorna, mer om dem nedan, men skogen är hem även till andra djur som exempelvis guldmarkatta, fläckig hyena, buffel, skogselefant och antiloper som bushbuck och duiker. Bushbuck är vanligt förekommande, populationen uppskattas till flera tusen individer. Parken är också hem till cirka 180 fågelarter.
Bergsgorillorna
Den största attraktionen i Volcanoes National Park, Rwanda, är bergsgorillorna. Bergsgorillan (latin Gorilla Beringei Beringei) är en underart till den östliga låglansgorillan, eller Grauers gorilla som den också kallas. Grauers gorilla finns i betydligt större antal, framför allt i regnskogarna i Republiken Kongo. Bergsgorillan är dock starkt hotad och endast drygt 1 000 individer finns idag kvar, varav cirka hälften lever i Virungabergen, en stor del av dessa i Volcanoes National Park, i Rwanda.
Bergsgorillorna lever i grupper som kallas familjer, om cirka 10 individer. Grupperna består av både honor och hanar. En av hanarna är dominerande, ofta kallad ”silverrygg” eller ”silver back”. Namnet kommer från att hanarna utvecklar en vitgrå rand på ryggen runt 12 års ålder. I det vilda blir gorillor runt 40 år gamla.
Gorillornas diet består till allra största delen av växter som gräs, löv och bambu men de äter även larver, sniglar, myror m.m.
Bergsgorillor är inte territoriella, de försvarar sin familj men inte sitt territorium. De rör sig lite från dag till dag, men oftast ganska korta sträckor och sover i tillfälliga nästen som de bygger av grenar och löv.
När kan man besöka bergsgorillorna i Volcanoes National Park, Rwanda?
Bergsgorillorna kan ni besöka under alla delar av året men den bästa tiden att besöka Volcanoes National Park är under de torrare månaderna, vilket vanligtvis innefattar perioden mellan juni och september samt december till februari. Dessa månader erbjuder bra möjligheter för gorilla trekking och vandring i parken, då regnsäsongen kan göra stigarna leriga och svåra att ta sig fram på. Samtidigt är det viktigt att boka tillstånd för gorilla trekking i förväg, eftersom antalet tillgängliga tillstånd är begränsat.
Oavsett vilken tid på året du väljer att besöka Volcanoes National Park kommer du att uppleva en fascinerande naturupplevelse och få chansen att lära dig mer om och bevara detta unika ekosystem.
Hur går det till att besöka gorillorna?
När ni besöker bergsgorillorna så samlas ni först vid nationalparkens högkvarter. Här delas alla som ska besöka gorillorna denna dag in i grupper efter vilken familj ni ska besöka. Vandringen för att komma till familjen ni ska besöka kan vara så kort som 30 minuter och så lång som 4 timmar. Beroende på er fysiska status är det viktigt att ni önskar att besöka en grupp som kräver lång eller kort vandring. När ni delats in i grupper kommer den parkvakt som ska vara er guide att ge er en kort introduktion till den familj ni ska besöka och de regler/föreskrifter som gäller.
Från parkens högkvarter körs er grupp till en startpunkt vid nationalparkens gräns där ni tillsammans med en parkvakt, som är er guide för dagen, leder er vandring genom en helt magisk skog som är som hämtad ur en saga. Parkvakten som guidar er vet var gorillorna befinner sig. Varje dag befinner sig parkvakter inne i skogen och observerar var gorillorna är. Inne ni har startar er vandring har de parkvakter som är inne i skogen rapporterar de olika familjernas position. Er guide behöver alltså inte leta efter gorillorna.
När ni kommit nära gorillorna kommer er guide att stanna er och återigen gå igenom regler och säkerhetsföreskrifter. Ni får lägga ifrån er ryggsäckar och eventuella vandringsstavar och sedan gå ni den allra sista biten fram till gorillorna. Ni stannar hos gorillorna en timme och kommer att få se dem och komma dem nära.
Efter att ni spenderat en timme med bergsgorillorna vandra ni åter till nationalparkens gräns och skjutsas till park högkvarteret där vi väntar på er för transfer till ert hotell.
Viktigt att tänka på när ni ska besöka gorillorna
Några viktiga saker att tänka på när ni ska besöka bergsgorillorna.
- Klä er för tät skog och varierat väder. Lager på lager är bäst.
- En tunn regnjacka som är enkel att ta av och på
- Handskar. Ni kommer ta er fram genom taggig vegetation och även nässlor och ni kommer i dessa områden att behöva ta stöd med händerna ibland
- Långbyxor. Skogen är tät, taggbuskar och nässlor förekommer, shorts är inte att rekommendera.
- Bra vandringsskor. Ni ska gärna ha ett par skor som ni har vandrat i en hel del tidigare så att ni vet att ni inte lätt får skavsår.
- Solglasögon. För att skydda ögon från solen men också vassa och taggiga grenar
- Lyssna på regler och säkerhetsföreskrifterna från guiden
- Gå inte om du ärt sjuk. Gorillor kan smittas av en del virus som människor bär på
- Ta med er vandringsstavar. Gärna stavar som går att fålla ihop så att de kan stoppas i en ryggsäck när ni inte behöver dem
- Ha regnskydd på er ryggsäck
- Kamerautrustning som tål vatten/regn
- Powerbank till mobil och/eller kamera. Ni kommer att fotografera mycket.