The Big Five

The Big Five är ett begrepp inom safari som är ett slags samlingsterm för lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel. Idag är dessa fem några av de djur som turister helst av allt vill se på sin safari.

 

The Big Five är en term som från början kommer från storviltsjakt och användes som samlande begrepp för de fem djur kolonisatörerna helst av allt ville skjuta. Anledningen till att just dessa djur var mest eftertraktade att jaga och skjuta var för att de ansågs vara de farligaste djuren på savannen och också de som var svårast att fälla.

 

Idag är det mångas dröm att se och fotografera The Big Five och glädjande nog finns det ganska goda möjligheter att göra det i ett flertal Afrikanska länder.

Var kan vi se The Big Five?

 

Lejon, elefant och buffel är vanliga i många av Afrikas parker såsom till exempel Okavangodeltat och Chobe i Botswana, Krugerparken i Sydafrika, Masai Mara i Kenya, Serengeti, Nyerere national park och Ngorongorokratern i Tanzania och många fler. Leopard är också ganska vanlig i många områden men den är skygg och kan därför vara svår att se. Leopard ses ofta i parker som Lake Nakuru i Kenya, Krugerparken i Sydafrika och många andra. Det svåraste djuret att se av The Big Five är noshörning som är starkt hotad på grund av utbredd tjuvjakt under lång tid.

 

Det finns parker där alla big five går att se, exempelvis Masai Mara i Kenya och Krugerparken i Sydafrika. Även i Chobe National Park i Botswana och i Serengeti i Tanzania finns alla Big Five, men noshörning är mycket svår att se i dessa parker. De är få och de har stora ytor att röra sig över. Bästa chansen att se noshörning finns i mindre reservat där de kan skyddas bättre, exempelvis Lake Nakuru i Kenya och Ngorongorokratern i Tanzania.

 

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev