Resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika 2

Resa till Sydafrika 3

Resa till Sydafrika 4

Här hittar ni alla våra resor till Sydafrika. Sydafrika är ett land som erbjuder det mesta av det bästa. En Sydafrikaresa ger dig på många sätt hela världen i ett land och erbjuder de allra flesta naturtyperna, allt från öken till regnskog.

På våra resor tillSydafrika du kombinera metropolen Kapstaden med att spana efter Afrikas vilda djur i världsberömda Krugerparken. För dig som älskar att vandra finns de mäktiga Drakensbergen, och för dem som söker extra adrenalin, varför inte åka på en vithajssafari eller kasta dig ut i världens högsta bungyjump? Vill ni hyra en bil och köra runt i Sydafrika på egen hand finns vackra Garden Route, som tar dig via världsberämda vindistrikt till turistorter som Knysna och Port Elizabeth. På din resa i Sydafrika kommer du att möta olika kulturer, avnjuta gourmetmat, smaka några av världens bästa viner, se Afrikas big five och träffa fantastiska människor!

Reseförslag
Visum och vaccinationer
Nationalparker och reservat
Klimat

Visum och vaccinationer

Svenska resenärer behöver inte visum i dagsläget för inresa till Sydafrika om man stannar mindre än 90 dagar. Däremot måste passet vara giltigt i 30 dagar efter planerad hemresa, ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick.
Kontakta din läkare eller närmsta vaccinationscentral för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Kruger National Park betraktas som ett lågriskområde för malaria, men i större delen av Sydafrika förekommer inte malaria. Rådfråga din läkare utifrån hur din resplan ser ut.
För inresa till Sydafrika krävs inget PCR-test om man är fullvaccinerad (3 doser). Man måste dock ta med ett giltigt vaccinationsbevis. Är man inte fullvaccinerad krävs ett negativt PCR-test. Observera att det alltid är resenärens yttersta ansvar att hålla sig ajour med vilka regler som gäller vid avresa/inresa samt vilka krav som ställs gällande visum, vaccinationer/pcr-tester och hälsodeklarationer samt krav på försäkringar. Uppdaterad information finns att läsa på hemsidan Sweden Abroad.

 

Nationalparker och reservat

Kruger Nationalpark

I Sydafrika ligger en av jordens mest djurrika nationalparker, den världsberömda Kruger Nationalpark. Parken, som grundades 1898 för att skydda fauna och flora på den sydafrikanska stäppen, är hem till en imponerande samling olika arter. Den är även världsledande när det gäller hantering av miljöteknik och miljöpolicy.
Utöver parkens naturliga tillgångar har människors kulturella arv, i form av bland annat grottmålningar och arkeologiska sevärdheterna såsom Masorini och Thulamela, bevarats för besökare att beskåda. De representerar kulturen, personerna och händelserna som spelat en stor roll i parkens historia.

Krugerparken, som ligger i den nordöstra delen av Sydafrika och gränsar till Mocambique, erbjuder en enorm mängd olika safari- och naturupplevelser och oräkneliga boendemöjligheter. Bland valen finns allt från enkla tältläger till mycket lyxiga anläggningar med gourmetmåltider och egen pool på altandäcket.

Tillsammans med er skräddarsyr vi en resa som passar ert intresse, tid och plånbok bäst. Går ni dessutom i giftastankar har vi möjlighet att arrangera bröllop i en fullkomligt unik miljö som kommer att ge minnen för resten av livet.

 

Pilanesberg Nationalpark

Pilanesberg Nationalpark är beläget i den nordvästra provinsen och har en yta på 55 000 hektar. Parken är belägen i en krater som skapades efter ett vulkanutbrott för cirka 1 200 miljoner år sedan. Denna unika nationalpark, som är något mindre, är perfekt för weekends eller endagssafaris. I parken finns runt 7000 djur och ni har bland annat chans att få syn på ”the big five”. Pilanesberg erbjuder safari genom jeepsafari, vandringssafari och luftballongssafari.

 

Madikwe Game Reserve

Madikwe har tidigare använts för jordbruk men på grund av dålig avkastning beslutade regeringen att söka efter nya ekonomiska möjligheter för detta fattiga område och skapade den nationalpark som ligger där idag. Parken ligger vid gränsen till Botswana, söder om Gaborone. På de 75 000 hektar hittar ni bland annat djur som “the big five”, afrikanska vildhundar, noshörningar med mera. I parken lever också det näst största antalet elefanter i Sydafrika efter Krugerparken.

 

Addo Elephant National Park

Bara 7 mil norr om Port Elizabeth ligger Addo Elephant Nationalpark, som är den tredje största i Sydafrika på 180 000 hektar. Parken startades upp 1931 för att rädda de 11 sista, vilda elefanterna i området och nu har parken växt till ca 500 elefanter samt många andra djurarter. Parken ger er inte bara tillfälle att se the ”big five” utan är även en av få platser i världen som har the ”big seven” vilket inkluderar elefant, lejon, buffel, leopard, noshörning, val och vithaj. Ni kan besöka parken med antingen jeepsafari, vandringssafari eller på hästryggen.

 

Klimat

Eftersom Sydafrika ligger på södra halvklotet har landet omvända säsonger jämfört med Sverige. Landet har alltså vinter när vi har sommar och tvärtom. Inom landet skiftar klimatet ganska mycket och medan exempelvis Kapstaden har något som liknar Medelhavsklimat, med behagliga, tempererade somrar och milda vintrar, så kan Johannesburg i inlandet ha såväl rejäla värmeböljor på sommaren och riktigt kalla vinterdagar. Kapstadsregionen har i stort sett all nederbörd under vintermånaderna (svensk sommar), medan de östra delarna, med sitt tropiska klimat, huvudsakligen får sin nederbörd under delar av sommaren. Under den här perioden kommer regnen ofta i form av kortare åskskurar på eftermiddagarna.

Sydafrikanska temperaturer mäts i centigrad. Under sommarmånaderna är det ett medelvärde på medelvärde på 8° C på natten till ett medelvärde på 28° C på dagen, medan vintertemperaturen varierar från 1° C på natten till cirka 18° C under dagen. Genomsnittlig årlig nederbörd är på den låga sidan på under 500 mm per år, vilket gör landet något torrt. Mycket av regnet faller i västra Kapprovinsen på vintern. På plussidan skryter det sydafrikanska klimatet med sin beskärda del av solsken, i genomsnitt 8,5 timmar om dagen.

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev