Tillbaka

Information om Namibia


 

Namibia är ett stort (825 418km2) och glesbefolkat land på den södra delen av Afrikas västkust. Namibia är till ytan nästan dubbelt så stort som Sverige. Längs den 160 mil långa Atlantkusten i väster sträcker den smala Namiböknen ut sig och innanför reser sig en högplatå med en medelhöjd på 1 100 meter över havet. I öster sluttar platån ned mot Kalahariöknen. Namibia kan delas in i sju olika regioner: Nordväst, Centrala norr, Kavango, Centrala, Namib/kusten, Öster och Söder.

 

Nordväst sträcker sig från Kunenefloden vid Angolas gräns ner till Ugabfloden vid södra gränsen till Skeleton Coast Park. Parken är ett massivt vildparksreservat som är känt för sitt orörda och varierande landskap, som till stor del är otillgänglig utom för ”fly-in safaris”. Andra sevärdheter i regionen inkluderar ökenanpassade elefanter i Kaokoland, pittoreska Himbabosättningar, Epupafallen, klippstensmålningar vid Twyfelfointain, den förstenade skogen och mycket mer. Hela regionen är oerhört naturskön, vacker region som erbjuder en mer äventyrlig utmaning.

 

Centrala norra regionen i Namibia är en mix av platta slätter av grus och gräsmarker med skogsbeklädda berg. Här finns Etosha Nationalpark, som bl.a. är hem för den utrotningshotade geparden och den svarta noshörningen. Andra sevärdheter som finns i regionen är Lake Otjikoto och den berömda Hoba meteoriten, den största kända meteoriten i världen.

 

Kavangoregionen och folket som lever här förlitar sig till Okavangofloden med översvämningsområdena som gör platsen oerhört mycket grönare än i resten av Namibia. De största sevärdheterna är helt klart parkerna, som t.ex Khaudum Game Park. Parken sträcker sig över 384 000ha och är hem till väldigt många djur som antiloper, elefanter, zebror, lejon, leoparder och många fler. Här kan man endast åka i 4-hjulsdrivna fordon. Rundu, som är den stora staden är hem till många skickliga träsnidare och här finns flera marknader men staden fungerar även som entré till Caprivi. Popa Falls är också väl värt ett besök som har flera forsar än ett vattenfall, lika brett som floden som sedan mynnar ut i Okavangodeltat.

 

Namib/kusten med sina röda dyner, breda slätter och robusta berg ger landskapet en variation mellan Namiböknens branter till de släta platåerna. Det mesta av denna region tillhör Namib-Naukluft Park, som är på totalt 50 000km2 och hem till både Sossusvlei och Deadvlei. Med sina varma färger av aprikos, orange, röd och rödbrun reser sig de vackra sanddynerna och går inte att se någon annanstans i hela världen. Längre norrut finns Swakopmund och Walvis Bay som båda är städer som attraherar både turister och lokalbor och städerna erbjuder flera aktiviteter både på land och till havs.

 

Centrala regionen domineras av huvudstaden Windhoek. Landskapet är platt och består mestadels av grässlätter och några akacieträd och omges av två öknar, Namiböknen i väster och Kalahariöknen i öster. Utanför staden finns flera djurreservat, perfekt för avslappning och safari. Homas Hochland är högsta punkten i området och består av Namibias 4e högsta berg, Gamsberg. För den som vill njuta av stillhet så finns Cross Barmen Hot Springs med bad och ångande varma källor.

 

Öster från Etosha eller Windhoek, ca 4 timmars bilfärd finns Bushmanland i norr och Kalahariöknen i söder. I de små utspridda byarna bor Sanfolket, som är kända för sina överlevnadstekniker. Besök Khaudum National Park med sina otroliga hjordar av vilda djur och här finns början av Kalahariöknen.

 

Södra Namibia är vidöppet men ändå väldigt fascinerande. Här finns landets mest spektakulära geologiska fenomen, Fish River Canyon som är en 161km lång ravin i ett annars platt landskap. I norr finns Kokerboom skogen med sina koger träd. I söder de varma källorna i Ai-Ais / Richtersveld Transfrontier Park, och i väster Sperrgebiet, ett område med diamanter av bra kvalitet. Luderlitz som är största staden i regionen är känt för sina färska kräftor och ostron beroende på säsong.

Kommentarer

Kommentarer

Hej Susanne

 

Jag vill bara framföra ett stort och varmt tack för dina insatser med vår resa till Namibia och Kapstaden.
Allting var perfekt planerat och allt klaffade utan minsta problem. Hotellen  vi bodde på var jättebra och guiderna var fantastiska. Det är sällan man kan säga att allt var perfekt men denna resa var helt enkelt perfekt och vi har ingenting vi kan säga att det här kunde varit bättre.
Vi fick en oförglömlig semester som vi kommer att minnas under lång tid.

 

Varma hälsningar
Elisabeth Tunberg

 

Läs mer om Information om Namibia»

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev